Home Vijesti Akcija Domald: Razbijen kokainski lanac

Akcija Domald: Razbijen kokainski lanac

156
0

Istražni sudac Županijskog suda u Rijeci Duško Tišma donio je danas rješenje o provođenju istrage protiv 14 osoba za koje se sumnja da su počinile kažnjiva djela zloporabe opojnih droga i udruživanja za počinjenje kažnjivih djela, doznaje se danas na Županijskom sudu u Rijeci.

Istraga je u vezi s razbijanjem skupine koja je krijumčarila kokain iz Južne Amerike, odnosno operativnom akcijom “Domald”. Osumnjičeni, od kojih je jedna žena, terete se u istražnom zahtjevu da su se udružili radi nabavke i prodaje opojne droge na hrvatskom ilegalnom tržištu narkotika te da su tijekom više godina nabavili najmanje 25 kilograma kokaina, vrijednog najmanje 500.000 eura, koji su potom prodavali u Poreču, Zagrebu, Splitu i drugim hrvatskim gradovima.

Sudska istraga pokrenuta je nakon što je Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) podnio riječkom Županijskom sudu istražni zahtjev protiv 14 osoba. Istražni sudac danas ispitao sedam, a protiv ostalih osumnjčenih bit će podnesene kaznene prijave mjerodavnim državnim odvjetništvima.

U odnosu na šestero osumnjičenih istražni sudac odredio je mjeru pritvora u trajanju od mjesec dana zbog bojazni od ponavljanja i posebno teških okolnosti kaznenih djela.

Istraga se, prema rješenju, provodi protiv N.I.(1979.), S.P.(1979.), A.L. (1968.), M.M. (1979), H.M.(1967.), M.R.(1965.), M.Č.(1968.), M.R.(1961.), D. Š.(1974.), M.Š.(1980.), J.M.M.P. (1971.), M.G. (1976.), M.B.(1977.) i M.M. (1978.).

Sa Suda su na novinarski upit potvrdili da je istraga protiv 14 osoba u vezi s razbijanjem skupine koja je krijumčarila kokain iz Južne Amerike, odnosno operativnom akcijom “Domald”, o kojoj su jučer u Zagrebu na konferenciji za novinare izvijestili predstavnici policije.

U toj akciji hrvatska policija je u suradnji s bečkim Uredom američke Agencije za borbu protiv droge (DEA) i više zemalja razbila krijumčarsku skupinu koja je od 2005. iz Perua, Kolumbije i Argentine, uglavnom preko Španjolske, krijumčarila veće količine kokaina namijenjenog hrvatskom tržištu.

Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta jučer je u više policijskih uprava uhitio 31 osobu. U akciji je od 2006. zaplijenjeno 10-ak kilograma kokaina, koji potječe od narko-kartela iz Lime, a članove skupine teretit će se za krijumčarenje nekoliko desetaka kilograma.

Iz Županijskog suda u Rijeci upozorili su danas da se nakon donošenja rješenja o provođenju istrage primjenjuju odredbe Zakona o kaznenom postupku po kojima je “postupanje tijekom istrage tajno i sve osobe koje saznaju sadržaj postupovne radnje tijekom istrage dužne su činjenice ili podatke koje su saznali čuvati kao tajnu.” (Hina; foto: Cropix)

Previous articleWestern na Kvarneru: Tri pucnjave, tri teško ranjena (dopunjeno)
Next articleVIDEO: Obalna straža pustila snimku ‘Čuda na Hudsonu’

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here