Home Kolumne PRESSING: Promijeniti Autotrolejeve linije br.1 i 2

PRESSING: Promijeniti Autotrolejeve linije br.1 i 2

175
1
autotrolej
Giancarlo Kravar: Promijeniti Autotrolejeve linije br.1 2

Organizirani gradski prijevoz u Rijeci seže u daleku 1899.godinu kada su se pojavili prvi tramvaji s konjima. Danas imamo suvremene autobuse, neki od kojih su i na plin. Ali, tko, pitam se tko je naredio da se promijeni raspored linija br. 1 i br. 2 Autotroleja.

Današnji Autotrolej je nastao u socijalizmu, nakon što je Rijeka 1947. godine Pariškim ugovorom pripala Hrvatskoj u tadašnjoj Jugoslaviji. Prvi oblik prijevoza bili su trolejbusi. I tada su, u samim počecima, postojale dvije linije. Linija br. 1: Trsat-Kantrida i Linija br.2: Pećine-Zamet.

Bilo je to vrlo pametno, pače, mudro rješenje. Stanovnici Trsata i Sušaka mogli su jedinicom ići do Kantride na stadion, na utakmice i na kupanje na tadašnje plaže. Žitelji zapadnog dijela grada, Zameta, mogli su dvojkom do pećinskih plaža i u šetnju Ulicom 13. primorsko-goranske divizije.

A danas? Dvojka, koja vozi do Srdoča, najopterećenija je linija, a u povratku ide do Trsata. Da li da građani Zapada idu na Trsat pomoliti se, umjesto ljeti na kupanje i šetnju Pećinama, gdje je i lijep park narodnog heroja Augusta Cesarca, povijesne Stube 13-torice strijeljanih, a na Pećinama je i Cinestar kino u Tower Centru, te hotel Jadran u kojemu se može popiti piće.

Što imaju oni koji se voze Linijom 1: Bivio-Pećine. Neće oni s Costabelle i Kantride na kupanje i šetnju na Pećine, kad imaju i plaže i lungomare, pa bi im puno bolje bilo da se voze do povijesnog Trsata, da posjete Hram Sv. Georgija velikomučenika, uspnu se Šetalištem Joakima Rakovca do Trsatskog svetišta, popiju kavicu u kojem od trsatskih kafića i tsl.

Smatram da bi Linije br.1 i br. 2 Autotroleja trebalo promijeniti. I vratiti na staro. Tako da se od Bivija ide na Trsat i natrag, te od Srdoča do Pećina i natrag. Gužva u autobusima bi se smanjila, a prirodne ljepote, plaže, šetališta, povijesne znamenitosti bile bi dostupnije svima. Za bolji Autotrolej, za kvalitetniji prijevoz u Rijeci. (Giancarlo KRAVAR)

Previous articleANALIZA: Jesu li toplane u vlasništvu krajnjih korisnika ili Energa
Next articleFOTO: Jutarnji sudar na Delti

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here