Home Mozaik Bela smrt je ugmizala ljudima u kuću: Jedva su se spasili, a...

Bela smrt je ugmizala ljudima u kuću: Jedva su se spasili, a nju su ovako identificiliri (VIDEO)

280
0

Vrlo rijetka i potencijalno smrtonosna albino kobra ušla je u dom jedne obitelji u Indiji. Za vrijeme kiše pronašla je put do njihove kuće.

3. svibnja susjedi su primijetili blijedu kobru kako izlazi iz obližnjeg potoka i ulazi u prolaz pored kuće u Coimbatoreu, država Tamil Nadu, južna Indija.

Kasnije su stigli stručnjaci iz Wildlife and Nature Conservancy (WNCT) i uhvatili zmiju, koja je zatim puštena u divljinu. Zmija je duga oko metar i pol i identificirana je kao albino indijska kobra (Naja naja), napisali su predstavnici WNCT-a na Facebooku. Ova vrsta, koja je također poznata kao kobra s naočalama, smatra se jednom od ‘velike četiri’ vrste zmija odgovorne za najveći broj slučajeva zmijskih ugriza u Indiji.

Albinizam je genetsko stanje koje sprječava životinje da proizvode pigment melanin, koji daje boju njihovoj koži, krznu, perju ili ljuskama. Recesivan je, što znači da oba roditelja moraju imati gen i prenijeti ga na svoje potomke. Albino životinjama također nedostaje pigmenta u šarenicama, što znači da imaju ružičaste ili crvene oči, što rezultira smanjenim vidom ili potpunom sljepoćom; štoviše, njihova je koža vrlo osjetljiva na opekline od sunca, prenosi Live Science.

Nije li to nedostatak kod zmija?

Za većinu životinja albinizam može biti smrtna presuda. Njihova bijela boja ih izdvaja od predatora, što znači da mnogi umiru mladi u divljini. Ali veličina Coimbatore kobre sugerira da je potpuno odrasla i da nije previše pogođena svojim stanjem. Međutim, albinizam nije uvijek hendikep, barem za neke zmije. U studiji objavljenoj u veljači 2022. u časopisu Zoology, istraživači su koristili lažne zmije kako bi testirali jesu li bijele ili albino zmije izložene većem riziku od ptica grabljivica od normalno obojenih jedinki. Rezultati su pokazali da albinizam nije povećao stopu smrtnosti, vjerojatno zato što je njihova promjena boje zbunila ptice, koje koriste šare kože zmija da ih identificiraju kao plijen.

Bilo je važno uhvatiti zmiju na siguran način jer je vrlo otrovna. “Njihov otrov može uzrokovati paralizu, pa čak i smrt ako se odmah ne liječi”, napisali su dužnosnici WNCT-a. “Ključno je postupati s ovim zmijama s velikom pažnjom i stručnošću jer svaka pogreška može dovesti do ozbiljnih posljedica.”

Svake godine između 81.000 i 138.000 ljudi u Indiji umre od ugriza zmija, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije. Kobre također mogu dati suhe ugrize koji ne sadrže otrov. U studenom 2022. osmogodišnji dječak u Indiji dobio je suhi ugriz od neidentificirane vrste kobre prije nego što je uzvratio ugrizom zmije i usmrtivši je, prenosi Klik.hr.

Previous articleIris se oglasila nakon Livajinog odlaska iz reprezentacije i poslala mu jasnu poruku (FOTO)
Next articleLivaju su već dva puta izbacivali iz mlade reprezentacije

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here