Home Najnovije Bišćan: Ne smijemo Hajduk vratiti u igru

Bišćan: Ne smijemo Hajduk vratiti u igru

196
0

Igor Bišćan potvrđen je jučer na mjestu trenera Dinamove prve momčadi. Bivši maksimirski junior, kasnije kapetan prve momčadi, jedan od najtrofejnijih igrača u povijesti kluba i dosadašnji izbornik hrvatske mlade reprezentacije svoju premijernu utakmicu u Dinamu vodit će već ovu subotu protiv Lokomotive.

“Što reći… Za početak sretan sam da sam opet ovdje, jako sam uzbuđen. Zna se što Dinamo znači i koju težinu nosi, a ja sam naravno s njim povezan otkad znam za sebe. Biti igrač Dinama je velika čast, a ova uloga nosi veću odgovornost. Biti trener Dinama je potpuno drukčija stvar, velika čast i velika odgovornost. Vjerujem u sebe, u stožer, u momčad i u klub i da ćemo svi zajedno biti uspješni, a zna se što to znači u Dinamu”, rekao je Bišćan i nastavio:

“Lokomotiva će biti teška utakmica i dolazi nam u trenutku u kojem momčad nije u najbolje stanju. Ja sam došao danas, odradit ću prvi trening. Teško je govoriti o promjenama nekim odmah, ali nadam se da će sve skupa prouzročiti neku pozitivnu reakciju i da ćemo se kroz par razgovora dobro pripremiti za tu utakmicu”.

Koliko se bilo teško odreći mlade reprezentacije?
Teško je, ali takve odluke u životu dođu i moraš se odlučiti. Bio sam u situaciji u kojoj nisam mogao donijeti krivu odluku. Ponuda iz Dinama se teško može odbiti, posebno nama kojima je Dinamo u posebnome mjestu u srcu.

Nije bilo jednostavno, ali istovremeno je prevagnulo to da je ovo ipak nešto veće i bitnije i zato je to tako. Želim se zahvaliti HNS-u na čelu s predsjednikom Kustićem. Proveo sam jako lijep period tamo, bili smo uspješni i te godine ću pamtiti zauvijek, ali krećemo u novu avanturu.

Kako vidite ovu situaciju u klubu, došle su promjene koje nisu dugo bile ovdje? Kakav je igrački kadar, otišli su neki bitni igrači?
Nema smisla da komentiram to što se događalo u klubu, ovo je press konferencija zbog utakmice s Lokomotivom i to je trenutačno najvažnija stvar. Što se kadra tiče, neke stvari su se dogodile prije mog dolaska i ono što ja mislim o tome neće previše promijeniti situaciju.

Postojeći kadar je, kad je pravi, motiviran i ozbiljan, onda najbolji u ligi. Vjerujem u ekipu, vjerujem u dečke koji su bezbroj puta pokazali da su spremni u najvećim iskušenjima biti uspješni i da će tako biti sutra.

Što je prevagnulo da ste došli?
Mediji su me povezivali s Dinamom uvijek, ali to ne znači da je bilo razgovora. Otvorili su se uvjeti koji su se otvorili i prepoznao sam da je to pravi trenutak za mene bez obzira na činjenicu da momčad prolazi turbulentnu fazu. Jedan veliki izazov za mene, ali kao što sam rekao, vjerujem u sve nas.

Koji je glavni cilj uprava postavila?
Pa, glavni cilj je obrana naslova prvaka, ali mora se ići utakmicu po utakmicu koliko god to zvuči kao lišej. Tek sam došao, neke konkretne pomake moramo napraviti, a onda kad okrenemo taj trend i spriječimo negativan trend rezultata, onda ćemo bolje izgledati, dići ćemo samopouzdanje i period adaptacije mene na igrače i igrača na mene će lakše proći.

Tko je u stožeru?
Ante Tomić i Renato Pilipović kao nogometni asistenti, oni su uvijek bili sa mnom. Osim njih kondicijski trener Vedran Naglić koji je isto sa mnom duže vrijeme i trener vratara isto dolazi. Neke ćemo još pridružiti, vidjet ćemo koga, moramo uzeti malo vremena.

Uvijek ste imali uspješne rezultate, ovo je Dinamo. Ima li nervoze?
Sigurno da ima, moram biti iskren. Ovo je neki drugi nivo i najveći posao u mojoj karijeri. Postoji pozitivna nervoza i jedva čekam da to sve skrene. Nisam se još ni upoznao s igračima iako mnoge od njih znam.

Počinje li nova era?
Neminovno je bilo da je nekih promjena moralo biti, ali ne bih previše ulazio u to. Vrijeme će pokazati. Drago mi je da smo pozitivno prihvaćeni i to nam puno znači. Podrška je bitna jer situacija nije jednostavna i to veseli. Neće biti puno kredita kod nikoga, rezultati će reći sve i oni će ditkirati kako ćemo biti prihvaćeni.

Koliko se može promijeniti?
Pa, o sustavu ne previše u tako kratkom vremenu. Teško je previše raditi i inzistirati na nečemu novome. Uostalom, igrali su prije dva dana i moramo sačuvati svježinu. I iz igračkog iskustva znam da se ne može previše informacija prenijeti na nekoga u tako malo vremena.

Već je prvo poluvrijeme u Šibeniku pokazalo da momčad shvaća ozbiljnost situacije iako je ispalo kako je ispalo, ali to govori da je momčad pokušala reagirati. To je bio dobar znak, ali sad se mora napraviti još korak više da se negativni trend prekine.

Koliko se vizija igre razlikuje od Čačićeve?
Da budem iskren, nikad nisam s Čačićem razgovarao o njegovoj viziji igre iako sam pratio Dinamo. Znate me dovoljno dugo da znate kakav sam tip trenera. Neke stvari u mojem viđenju nogometa moraju biti odrađene i o njima se ne raspravlja.

Sve drugo je pitanje talenta i individualne sposobnosti. Što se tiče konkretnih stvari, sustava i načina igre, moramo znati da se nalazimo u Dinamu u momentu u kojem nemamo previše vremena za nekakvo eksperimentiranje ili isprobavanje.

Mi moramo pod hitno početi postizati rezultate jer se nalazimo u fazi natjecanja gdje za ništa drugo nema prostora. Moramo biti za nijansu rigorozniji po pitanju obveza u igri, ali ne bih u detalje, to ću s dečkima.

Hoće li se spustiti rampa na izlazne transfere ključnih igrača Ivanušeca, Livakovića, Petkovića?
Treba se znati tko je za što zadužen u ovakvom klubu, ali moramo biti svjesni kako ovaj klub funkcionira i to je jedini način. To su stožerni igrači ove momčadi koji imaju svoje želje i koje se treba respektirati, ali ne mogu trenutačno ništa konkretno o tome reći jer ne znam kako se razmišlja o tome. Samo znam da su jako bitni članovi momčadi.

Kakva je Hajduk konkurencija?
Najbliža su pratnja i sigurno da nije dobro da su dobili dodatni vjetar u leđa i nije mu pametno pružiti drugu šansu. Napravit će sve da je iskoriste. Svjesni smo da i dalje imamo veliku prednosti, ali ne smijemo se time zavaravati. Moramo se više koncentrirati na to da podignemo igru i da ne damo Hajduku šansu da se potpuno vrati.

Vi tu, Leko u Hajduku?
Ivan i ja smo ista generacija iako nisam o tome razmišljao. Prolazili smo neke stvari skupa, bili smo i kapetani svojih momčadi. Sigurno da se radi o jednom fenomenalnom treneru koji je svoje ime napravio vani u ozbiljnim klubovima. Doživljavam ga kao jako, jako ozbiljnog konkurenta.

Imao je i on težak početak, ali čini mi se da je iz toga izašao i da je uspio posložiti stvari. Svaki dolazak takvog jednog čovjeka u hrvatski nogomet je plus i donosi kvalitetu.

Čuo se sa Čačićem?
Ne, ali sreli smo se prije pola sata ovdje. Razgovarali smo najnormalnije, što je bilo – bilo je. Razmijenili smo par rečenica o momčadi, najnormalnija konverzacija dvoje ljudi.

S kakvim kadrom raspolažete sutra?
Manje-više znam. Neke stvari ćemo još saznati za koji sat. Više od toga ne mogu reći.(Index.hr)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here