Home Mozaik Blamaža u riječkom HNK: Blažević otkazao predstavu zbog 1.983 kune!

Blamaža u riječkom HNK: Blažević otkazao predstavu zbog 1.983 kune!

2828
0

blazevicIako je već prva informacija o razlogu otkazivanja gostovanja predstave ‘Dugonja, Trbonja, Vidonja / Spillo, Ciccio, Falco’ zazvučala bizarno, reagiranje Hrvatskog društva dramskih umjetnika pokazuje da se radi o popriličnoj blamaži vodstva HNK Ivan Zajc koje nije bilo u stanju osigurati nešto manje od dvije tisuće kuna s koliko je trebalo participirati u ukupnim troškovima.

Naime, izbornik Enes Kišević uvrstio je predstavu ‘Dugonja, Trbonja, Vidonja / Spillo, Ciccio, Falco’ HNK-a Ivana pl. Zajca u program 23. Festivala glumca što se od 13. do 21. svibnja održava u Županji, Vinkovcima, Iloku, Otoku i Vukovaru. Riječ je o predstavi u režiji Renate Carole Gatice, u kojoj na talijanskom i hrvatskom jeziku glume Dean Krivačić, Anton Plešić, Nina Sabo, Denis Brižić, Andrea Slama i Lucio Slama.

Unatoč svemu, zamjenik intendanta Marin Blažević je donio odluku o odustanku od gostovanja na festivalu zbog nemogućnosti osiguravanja četiri tisuče kuna! No, iz HDDU-a navode kako su uz 10.000 kn koje je Hrvatsko društvo dramskih umjetnika ponudilo i za čiju je uplatu jamčilo, suorganizatori i koproducenti Festivala glumca, kazališna družina „Asser Savus“, Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci ponudili su dodatnih 2.500 kn, koliko su maksimalno bili u mogućnosti ponuditi zbog zadanih financijskih okvira. Dakle, u konačnici, sudjelovanje je otkazano zbog 1.983 kn, koje bi za troškove sudjelovanja na Festivalu trebalo snositi Hrvatsko narodno kazalište Ivan pl. Zajc iz Rijeke. Iz kazališta su im naprosto javili da zbog nepovoljnog financijskog stanja nisu u mogućnosti snositi troškove u tom iznosu.

‘S obzirom da su nam u prethodne tri godine drastično smanjena sredstava iz kojih podmirujemo troškove sudjelujućih predstava, bili smo primorani zamoliti sve sudionike Festivala glumca da svoj proračun troškova prilagode trenutnoj situaciji, kako bi zadržali dosadašnju visoku umjetničku razinu Festivala. Sva kazališta su se, usprkos i vlastitim financijskim poteškoćama, solidarizirala s organizatorima Festivala i preuzela pokrivanje jednog dijela troškova, a u nekim slučajevima čak i polovine. Valja napomenuti, kako uz troškove predstave organizatori Festivala glumca svim sudjelujućim umjetnicima, tehničkom osoblju, vozačima i ostalim prijavljenim sudionicima iz izabranih predstava osiguravaju hotelski smještaj na bazi punog pansiona te s brojem noćenja i brojem sudjelujućih umjetnika i ostalog osoblja koliko ih kazalište najavi.

Iznimno nam je žao što je publici Festivala glumca, zbog novca, uskraćeno sjajno kazališno ostvarenje, koje je po izboru izbornika Enesa Kiševića jedno od 18 najboljih kazališnih predstava prošlogodišnje kazališne produkcije. Također žalimo što je umjetnički i glumački ansambl, koji djeluje u budućoj Europskoj prijestolnici kulture, uskraćen za promociju svog umjetničkog djelovanja i Grada Rijeke te i za mogućnost osvajanja prestižne glumačke nagrade, koja uz statuu i priznanje, uključuje i novčanu nagradu’, zaključuju u HDDU-u.

Previous articleNoa Jelić Matošević iz riječkog GAM-a brončani na prirodoslovnoj olimpijadi
Next articleFOTO: Rijeka – Istra 1961 2:0

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here