Home Food & Travel Čudesno voće koje usporava proces starenja i štiti tijelo: zašto biste trebali...

Čudesno voće koje usporava proces starenja i štiti tijelo: zašto biste trebali piti sok od nara

564
0

Kada se govori o tipičnim pićima sa Sicilije, često se spominje ekstrakt nara. Šipak je voće porijeklom s Bliskog istoka, ali se stoljećima uzgaja u Europi. Dobiva se iz sjemenki ovog voća, a cijenjen je zbog svog jedinstvenog okusa i navodnih  dobrobiti za zdravlje. Jeste li spremni otkriti tajnu dugog i zdravog života? Priroda nam nudi neobičan dar: sok od nara. Ovo jesensko voće, ne samo ukusno nego i vrlo moćno, pokazalo se doista čarobnim napitkom za naše zdravlje. Ali koje su točno njegove supermoći?

Šipak, ovo sočno i voće jake boje, pojavljuje se u prodaji u jesen i zimi, dajući nam ne samo jedinstven okus, već i koncentrat blagostanja. Podrijetlom iz Perzije, u Europu su ga donijeli Rimljani, nar nije samo voće ugodno za oko i nepce, već i pravi saveznik našeg zdravlja. Svako zrno ovog voća mala je kapsula vitalnosti. Nije tajna da je to čudo prirode: njegove sjemenke pune su vitamina A, B, C i tanina. No, prava čarolija krije se u njegovom soku, tekućini koju kao da je sama priroda stvorila da brine o nama. Od zaštite stanica do prevencije ozbiljnih bolesti, to je koncentracija korisnih svojstava. Stručnjak za dobre manire, Csaba Dalla Zorza, bila je na Siciliji i zaljubila se u ovo tekuće zlato koje čeka da bude otkriveno.

Nar: bezbrojne dobrobiti

Sok od nara riznica je antioksidansa, tvari koje igraju ključnu ulogu u zaštiti naših stanica. Ali to nije sve: zrnca ovog jarko crvenog voća također su nevjerojatan izvor esencijalnih vitamina. Priroda je šipak obdarila moćnim oružjem: antioksidansima. Te tvari, posebice flavonoidi, poput štitova štite naše stanice od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. To znači da sok ne samo da usporava proces starenja, već štiti tijelo od patologija povezanih s oksidativnim stresom, kao što su kardiovaskularne bolesti i dijabetes. Ali iznenađenjima tu nije kraj.

Sok od nara poznat je i po svom blagotvornom djelovanju na probavni sustav. Korišten od davnina, ovaj je sok bio uobičajen lijek u borbi protiv bolesti poput hemoroida i crijevnih parazita. Csaba je iskoristila priliku jer je još uvijek u procesu rješavanja svih božićnih pijanki I pretjerivanja s hranom. Dodala je i malo naranče, još jedno čudo po pitanju hranjivosti i blagotvornosti za naš organizam.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here