Home Food & Travel Što učiniti ako dijete odbija voće i povrće?

Što učiniti ako dijete odbija voće i povrće?

683
0

Djetetova odbojnost prema određenim namirnicama u dobi od 2-3 godine je uobičajeno ponašanje 

«Moje dijete ne jede voće i povrće!». Ovo je izjava koja se ponavlja u gotovo svim obiteljima. Zašto djeca rijetko jedu voće i povrće? I što učiniti u slučaju odbijanja? Voće i povrće zapravo su temeljne namirnice zdrave prehrane.

Svjetska zdravstvena organizacija i mnoga znanstvena društva ističu da dnevna konzumacija najmanje pet porcija voća i povrća dnevno smanjuje rizik od bolesti poput raka, srčanog udara, dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti. Ovi prehrambeni savjeti vrijede i za odrasle i za djecu.

Razlog  određenih “hirova”

Kada za stolom čujemo kako djeca s gnušanjem kažu: “Ne sviđa mi se!”, moramo znati da je to prirodno ponašanje koje su istraživači koji su ga proučavali definirali kao “food neophobia”. 

Istraživači, koji su proučavali ovo ponašanje, pokazali su da je na ovakav način rada 75% pod utjecajem genetike (i tu možemo vrlo malo intervenirati), ali je dobra vijest da je 25% uvjetovano utjecajem okoline, dakle ponašanja mame i tate. Nešto se, dakle, može učiniti.

Prije svega, možete nastaviti nuditi novu hranu čak i ako je dijete odbija: pokazalo se da će  nakon 10-20 ponovljenih ponuda dijete osjetiti (i vjerojatno prihvatiti) okus te hrane. Djeca često uče oponašanjem: ako roditelj ima raznoliku prehranu i uvijek s užitkom i entuzijazmom pri svakom obroku jede voće i povrće, dijete će kroz ovaj primjer pristati kušati te namirnice. Uvelike može pomoći i vršnjačko promatranje, u vrtiću ili vrtićkoj blagovaonici.

Također je poznato da dijete oponaša ponašanje omiljenog junaka; u vrijeme kad je bio popularan crtić Popaj, imali smo kod djece zamjetan porast konzumacije špinata iz konzerve: stoga obratite pozornost na prehrambene ukuse junaka koje naša djeca vide na ekranu ili u reklamama!

I za kraj. Već u majčinoj utrobi beba kuša hranu koju majka jede. Ako buduća mama uvijek jede različitu i zdravu hranu, potvrđeno je da će beba, kada je u pitanju vrijeme hranjenja, preferirati okuse za koje ima fetalnu memoriju!

Isto vrijedi i za majke koje doje: majčino mlijeko poprima okus hrane koju majka jede tijekom dana. Beba ne odbija, nego voli okus majčina mlijeka koji se stalno mijenja i to će pogodovati privikavanju u budućnosti na neke nove okuse.

Dakle, ne postoji hrana koju ne biste trebali jesti jer navodno djeluje na loš okus mlijeka: upravo je suprotno! Što više “kušanja” dijete iskusi tijekom dojenja, to će manje neofobija imati kad odraste. Još jedan razlog više da ne odgađate s uvođenjem novih jela.

Previous articleDijete naučilo o reanimaciji preko televizijske serije i spašava čovjeka
Next articleŠokantna scena iz Izraela: Otac spasio obitelj, a onda ga Hamas ubio! VIDEO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here