Home Sport Dalić i Kovačić: Luka je svjestan da nas mora povesti

Dalić i Kovačić: Luka je svjestan da nas mora povesti

210
0
image (65)
HRT

Hrvatska i Italija u ponedjeljak od 21 sat u Leipzigu igraju ključnu utakmicu za prolaz skupine. Nakon dva kola Španjolska ima šest bodova, Italija tri, a Hrvatska i Albanija po jedan bod. Hrvatska bi u ponedjeljak pobjedom protiv Italije bila gotovo sigurno druga. Plan bi joj mogla poremetiti jedino Albanija ako pobijedi Španjolsku. Između te dvije reprezentacije tada bi odlučivala gol-razlika, a Albanija je tu zasad bolja za dva gola.

No, čak i da Albanija završi ispred nje, s četiri boda kao druga, Hrvatska bi praktično osigurala osminu finala. U tom scenariju bi Talijani ispali iz skupine. U slučaju remija, Hrvatskoj igra još samo teorija. Hrvatska reprezentacija stigla je u Leipzig, a pred novinare su večer prije ključne utakmice turnira izašli Zlatko Dalić i Mateo Kovačić.

Zlatko, Spalletti je rekao da će svašta promijeniti. Očekujete li da će puno promijeniti i kakvu Italiju očekujete? Mateo, došli ste kao mlad igrač u Italiju, koliko ste naučili?

Dalić: Ne očekujem da će oni puno mijenjati u smislu taktike. Možda nije bio zadovoljan s pojedincima, ali to je njegov posao. Ono što je bitno je da mi budemo dobri jer znamo koliko vrijedimo ako očekujemo bolji rezultat. Očekujemo Italiji u formaciji kakva je bila, ali mi ćemo pokušati sebe popraviti.

Kovačić: Bio sam dosta mlad kad sam došao u Italiju i puno sam naučio u dvije i pol godine. Osobito što se tiče discipline i van terana i na terenu, imao sam tri trenera i od svakog sam nešto naučio. Jako puno se u Italiji može naučiti po pitanju čvrstine, postavljanja, obrane, a nisam došao kao dobar defenzivac i to mi je jako pomoglo.

Mateo, zajedno ste s Lukom i Brozovićem odigrali puno utakmica. Jeste li vas troje pričali međusobno o tome zašto veza ne igra toliko dobro? Imate li zbog toga veći pritisak?

Kovačić: Nemamo veći pritisak. Mi smo dobri i izvan terena i znamo da nismo bili kvalitetni, mirni na lopti i kompaktni kao inače jer onda naša igra pati i nismo pravi. U ove dvije utakmice nije bilo na našoj razini, ali imamo sad treću utakmicu protiv jako dobre Italije. Moramo biti mirniji, igrali smo puno puta zajedno i nadam se da ćemo to sutra još jednom pokazati.

Mateo, Spalletti je vas je nahvalio jer vas je vodio u Interu, kako to komentirate? Izborniče, je li vas iznenadila igra Italije protiv Španjolske?

Kovačić: Mislim da ste me pomiješali s nekim jer ja nisam bio pod vodstvom Spallettija. To su bili Brozović i Perišić. Ono što mogu reći je da ga jako cijenim, taktički je fenomenalan.

Dalić: To nije bila realna slika Italije. Španjolska je bila jako dominantna, stvorila je puno šanse i to je sigurno dodatno mobiliziralo Talijane da poprave neke stvari.

Pod vašim vodstvom smo uvijek prolazili dobro u odlučujućim utakmicama u skupini. Osjećate li da ste sad pod većim pritiskom? Mateo, je li vas naljutilo da je ovo stara reprezentacija i je li to dodatan naboj?

Dalić: Sigurno je pritisak jer je cilj bio proći grupu. Za nas je svaka povijesna utakmica. Pritisak je tu zbog naših rezultata, zbog ovih sto tisuća ljudi koji hodaju za nama po Njemačkoj, ali to nas ne bi smjelo sputati da pokažemo svoje najbolje lice.

Trebat će nam karakter, trebat će nam da napravimo sve da ne primio prvi gol zbog čega smo u prve dvije utakmice srljali. Moramo se malo drukčije postaviti i morao čekati svoju šansu.

Kovačić: Pa ima par starijih igrača, to je OK. Bitno je kako se osjećamo, a osjećamo se dobro. Nismo pokazali naše pravo lice i sutra imamo šansu to popraviti. Svatko ima pravo na svoje mišljenje, to poštujem, a nama je velika čast i ponos igrati za Hrvatsku.

Što je razlog za vaš loš start na ovom Euru?

Dalić: Slažem se da ovo dosad nije bilo na nivou hrvatske reprezentacije. Razlika u odnosu na SP je da prelagano primamo golove. Nemamo Perišića kakav je bio u Kataru, kad je bio u vrhunskoj formi, a neki igrači su stariji dvije godine. Igramo protiv jakih protivnika, a osnovni problem je što primamo golove prelagano.

Brine li vas da je ovo Modrićev zadnji ples s Hrvatskom?

Kovačić: Mi ne razmišljamo o tome, da je ovo Lukino zadnje veliko natjecanje. Sretni smo što je i dalje s nama, što nas vodi i nadam se da ćemo sutra svi biti pravi. Siguran sam da je Luka svjestan da nas mora povesti, čeka nas teška utakmica i fokusirani smo samo na Italiju.

Čuli smo da Talijani Spallettija zovu kralj taktike, a Pašalić je dodao da bi to rekao za sve talijanske trenere. Slažete li se s tim i hoće li taktika sutra biti utjecajnija nego u prve dvije utakmice?

Dalić: Jako cijenim Spallettija, ima vrhunske rezultate. Oni su najpoznatiji po taktici, a osobito što imaju ono u čemu su najjači, a to je obrana. Njima je bod dovoljan i mi moramo biti spremni na sve. Moramo biti strpljivi, ne upadati u nervozu i u probleme, ne smijemo nasjedati na provokacije. 

Kakva je atmosfera?

Dalić: Još jedna u nizu povijesnih utakmica… Mi smo spremni. Svi su zdravi osim Vide. Svjesni smo situacije u kojoj jesmo, da nam igra samo pobjeda i to moramo ostvariti. Ne bismo htjeli ovako brzo ići kući, ali u prve dvije utakmice nismo ostvarili potreban rezultat. Moramo sad to učiniti. Uvijek smo bili pravi u ovakvim utakmicama, ključnim, tako da se idemo boriti.

Mateo, kakve su emocije uoči ove utakmice?

Kovačić: Sigurno će mi se biti drago sresti s nekim igračima s kojima sam igrao, kao što je Jorginho. S njim sam uživao. Italija je po meni dobra, kvalitetna, organizirana. Mi znamo naš cilj i sutra moramo biti pravi kao što smo bili puno puta kad je najpotrebnije.(Index.hr)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here