Home Mozaik Dijete se oporavilo od smrtonosnog raka mozga. Stručnjaci: “Prvi slučaj na svijetu”

Dijete se oporavilo od smrtonosnog raka mozga. Stručnjaci: “Prvi slučaj na svijetu”

140
0
pexels cottonbro 6203462

Maleni Lucas bolovao je od smrtonosnog raka koji zahvaća moždano deblo. Jedinstven slučaj na svijetu, utire put razvoju novih mogućih terapija

U dobi od 6 godina Lucasu je dijagnosticiran gliom moždanog debla. To je agresivan, neizlječiv rak koji zahvaća mozak. Budući da trenutno dostupne terapije nisu dostatne za izlječenje ove bolesti, nažalost manje od 10% oboljele djece preživi dvije godine nakon dijagnoze. Ipak, dječačić, danas star 13 godina, uspio je pobijediti tumor i trajno se oporaviti zahvaljujući liječenju novim lijekom protiv tumora. On je prvo dijete na svijetu koje je izliječeno od ove agresivne vrste smrtonosnog raka. “Lucas je nadmašio sva očekivanja”, rekao je dr. Jacques Grill, voditelj programa za tumore na mozgu u centru za rak Gustave Roussy u Parizu, gdje se liječio, “ne znam ni za jedan takav slučaj na svijetu.”

Gliom moždanog debla

Gliom moždanog debla (također nazvan “difuzni intrinzični gliom pontine” ili DIPG) agresivan je pedijatrijski tumor koji nastaje u moždanom deblu, području gdje se mozak povezuje s leđnom moždinom i koji kontrolira vitalne funkcije poput disanja i srčane aktivnosti. U Italiji se svake godine dijagnosticira približno 25-30 slučajeva DIPG-a, s vršnom incidencijom između 5 i 10 godina (100 u Francuskoj). To je vrlo agresivna neoplazma protiv koje ne postoje učinkoviti tretmani. Četvero od petero djece pogođene njome umire unutar godinu dana od dijagnoze, unatoč radioterapiji i kemoterapiji koji su standardna terapija. Terapija zračenjem ponekad može usporiti brzo napredovanje agresivnog i smrtonosnog raka, ali niti jedan lijek nije dokazano učinkovit protiv njega.

Iako se radi o tumoru koji je vrlo teško pobijediti, u tijeku su brojna istraživanja na međunarodnoj razini kojima je cilj pronaći bolju terapijsku kombinaciju od danas dostupnih koja će omogućiti bolju kontrolu bolesti i poboljšati preživljenje.

Lucasova priča: kako je pobijedio protiv smrtonosnog raka

Lucasova obitelj živi u Belgiji. Preselili su se u Francusku kako bi on sudjelovao u studiji BIOMEDE (BIOlogical Medicines for Diffuse Intrinsique Pontine Glioma (DIPG) Eradication), najvećoj međunarodnoj studiji ikada provedenoj o infiltrirajućem gliomu moždanog debla. Tijekom studije, a na temelju molekularnog profila dijagnosticiranog tumora, 233 mlada sudionika dobila su tri različita lijeka: erlotinib, dasatinib i everolimus.

Lucasu je dodijeljen everolimus, lijek protiv tumora koji blokira proliferaciju stanica i inducira apoptozu (vrsta samoubojstva stanica). Lijek se također koristi protiv raka dojke, neuroendokrinih tumora gušterače i bubrega. Dječačić je od početka vrlo dobro reagirao na liječenje, toliko da se tumor počeo postupno povlačiti, sve dok nije potpuno nestao. To je pokazala i magnetska rezonanca kojoj je bio podvrgnut tijekom terapije. Ipak, radi sigurnosti, liječnik nije želio prekinuti terapiju, a iznenadio se kada je otkrio da dijete, iako više nije uzimalo lijek godinu i pol dana, više ne pokazuje nikakve tragove tumora.

Nove nade za budućnost

Od sudionika studije, 7 druge djece preživjelo je godinama nakon dijagnoze, ali samo se Lucas potpuno oporavio od tumora. “Razlog zašto su ova djeca reagirala na lijekove dok druga nisu”, rekao je Grill, “vjerojatno je zbog ‘bioloških osobitosti’ njihovih pojedinačnih tumora koji su imali izuzetno rijetku mutaciju za koju vjerujemo da je njegove stanice učinila mnogo osjetljivijima na lijek.”

Na temelju ovih rezultata, istraživači bi sada htjeli reproducirati genetske anomalije identificirane u Lucasovim stanicama u tumorskim “organoidima” (masa stanica proizvedenih u laboratoriju) kako bi vidjeli može li se tumor eliminirati s istom učinkovitošću.

Sljedeći koraci

Ako znanstvenici uspiju, sljedeći korak bit će pronalaženje lijeka koji ima isti učinak na stanice raka s ovim staničnim promjenama. Iako su istraživači uzbuđeni zbog ovog novog traga, također su naglasili da će trebati vremena prije nego što novi tretman bude dostupan. “U prosjeku – rekao je David Ziegler, pedijatrijski onkolog u Dječjoj bolnici Sydney u Australiji – potrebno je 10-15 godina da novi lijek uđe u kliničku praksu. Ipak, nova otkrića, povećano financiranje i studije poput BIOMEDE-a uvjeravaju me da ćemo uskoro otkriti da možemo izliječiti neke pacijente koji pate od DIPG-a.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here