Home Sport Dinamovci tvrde da im je Rijeka prije 43 godine ukrala prvenstvo? Edmond...

Dinamovci tvrde da im je Rijeka prije 43 godine ukrala prvenstvo? Edmond Tomić im odgovorio: Sve je zakuhao Srebrić, da ih barem moja Rijeka razbije!

842
0

Prije točno 43 godine odigrana je na Kantridi jedna od najspornijih utakmica u povijesti jugoslavenskih nogometnih prvenstava.

U Rijeku je tog ljeta stigao Edmond Tomić, napadač kosovskog drugoligaša Lirije, koja je tada bila u drugoj ligi. Utakmica je završila pobjedom Rijeke od 2:1, ali su udlučili do dva boda doći za zelenim stolom pa su se žalili Fudbalskom savezu Jugoslavije. Prema njima, Tomić je iz Lirije vukao suspenziju žutih kartona i nije imao pravo nastupiti u utakmici.

Tadašnji tehnički direktor Dinama Zorislav Srebrić navodno je kontaktirao Rijeku prije susreta i upozorio je da će Dinamo uložiti žalbu u slučaju Tomićevog nastupa. Riječani se nisu dali uplašiti pa je Tomić igrao. Natjecateljska komisija uvažila je Dinamovu žalbu i registrirala utakmicu u korist Modrih s 0:3. Ali to je bio samo početak velike sapunice.

Rijeka je uložila žalbu na takvu odluku, ali ona je u prvom stupnju odlučivanja odbijena. Savez je u drugostupanjskom odlučivanju prihvatio drugu Rijekinu žalbu i ponovno registrirao utakmicu originalnim rezultatom, odnosno pobjedom Rijeke.

Edmond Tomić u središtu skandala tvrdi da je sve bilo regularno

Pravna sredstva još uvijek nisu bila iscrpljena. Dinamo je podnio konačnu žalbu. Ona je bila upućena na Izvršni odbor FSJ-a, čija je pravna komisija morala dati konačan pravorijek. Komisija je tada potvrdila da je Dinamo bio u pravu i vratila prednost na Dinamovu stranu.

Savez nakon toga odbija potvrditi mišljenje pravne komisije i konačna presuda je da je u utakmici s početka prvenstva ipak pobijedila Rijeka. Bez bodova iz Rijeke Dinamo je bio bodovno izjednačen s Hajdukom na vrhu ljestvice pa je prvenstvo osvojio Hajduk zbog bolje gol-razlike (+34 u odnosu na +29).

Dinamo je ovakav rasplet prijavio Sudu udruženog rada. Pune dvije godine trajao je spor, a konačni sud je glasio – prvak je Dinamo. Međutim u Kup prvaka je otišao Hajduk i tamo nesretno ispao od Hamburga.

Edmond Tomić: Sve je zakuhao Srebrić, suci guraju Dinamo

O svemu se svojedobno oglasio i glavni akter sporne utakmice Edmond Tomić.

– Ma to je bio teški cirkus, sve je zakuhao Zorislav Srebrić, tadašnji direktor Dinama. Poslije je pričao da je doktorirao na mojem slučaju. Ja sam te kartone odradio, ali u Kup utakmici. Tad je vrijedilo pravilo da ako dobiješ dva žuta u prvenstvu, možeš ih odraditi i u Kupu. Kasnije je pravilo promijenjeno, ali to veze sa mnom nije moglo imati jer sam ja svoje kartone na vrijeme odradio – rekao je Tomić i dodao:

– Dinamo nije bio u pravu, taj naslov prvaka je Hajdukov i tako je jedino pošteno.

Tomićeva Rijeka bila je moćna momčad. Osvojili su Kup maršala Tita dvaput u nizu, prvi 1978. protiv Trepče, a drugi 1979. protiv Partizana.

– Kakvu smo mi momčadi imali… Pa igrači poput Desnice danas bi vrijedili 50 milijuna eura! A što smo mi zaradili?! Ništa, što bismo zaradili. Pa tko je nama onda mogao dati novce koje danas zarađuju čak i oni s dvije lijeve. Mogao si od plaće kuptii dva para cipela. Ma, mislim da se nitko od moje generacije nije obogatio, a bilo je tu strašnih igrača – priča Tomić.

Šest sezona igrao je za Rijeku, i to jako dobro, a karijeru je kasnije okončao u austrijskim niželigašima.

– Završio sam karijeru s 35, nije mi se više dalo. Koljeno je otišlo k’vragu, tko će takav trčati za klincima?! Zaposlio sam se kasnije, danas radim u austrijskoj tvrtki BWT koja se bavi vodom i tehnologijom za restorane, hotelske bazene… Cijeli dan sam za kompjutorom. Po struci sam zlatar, ali nikad nisam radio sa zlatom. Zapravo, jesam u Prizrenu kao klinac, prvih nekoliko godina. Poslije mi se nije dalo, počeo sam igrati nogomet. Kakvo zlato…

I danas prati svoju Rijeku. Prošlo je 40-ak godina od one strašne momčadi u kojoj su bili on, Damir Desnica, pa Milan Radović, koji je 1981. bio prvi strijelac jugolige, a Rijeka i dalje nema ni jedan naslov prvaka u povijesti.

‘Suci guraju Dinamo’

– Gledam, pratim hrvatsku ligu, ponedjeljkom one sažetke. Nemam gdje gledati utakmicu pa mi javite rezultat. Joj, da ih Rijeka barem nabije! Sve bih dao! – kaže 61-godišnji Tomić pa nastavlja:

– Neće biti lako jer Dinamo uvijek ima sudačku pomoć. Pa kakav je ono penal u Vinkovcima?! Kad sam ono vidio, nisam mogao vjerovati! Ma taj sudac bi trebao dobiti godinu dana suspenzije, izjavio je Tomić prije 5 godina za 24sata.

Previous articleArmada uoči Slavena pokrila grad transparentima: Rijeka te zove – Rijeka nas treba!
Next articleRistović pohvalila Rebro: Majka je došla u stanju konfuzije. Osoblje je napravilo sve

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here