Home Biznis Dragičević: Talijani prepustili Ini polovicu svog plina iz Sj. Jadrana

Dragičević: Talijani prepustili Ini polovicu svog plina iz Sj. Jadrana

912
0

Predsjednik Uprave INA-e Tomislav Dragičević izjavio je večeras kako je talijanski Eni prepustio INA-i polovicu svog plina iz Sjevernog Jadrana.  “Danas će nam talijanski partner prepustiti polovicu svoje proizvodnje iz polja u Sjevernom Jadranu čime ćemo dobiti 30-ak tisuća prostornih metara plina na sat”, rekao je Dragičević u večerašnjem Dnevniku HTV-a.

Kako se večeras doznaje u INA-i, isporuka polovice proizvodnje talijanskog Enija u Sjevernom Jadranu prema Hrvatskoj počela je danas poslijepodne i večeras je dosegnula predviđenih 30-ak tisuća prostornih metara.

Predsjednik Uprave INA-e i večeras je ponovio kako INA i talijanski Eni koji zajednički rade u Sjevernom Jadranu, imaju dobar, kvalitetan ugovor te kako Eni plin sa sjevernojadranskih polja dobiva na temelju ulaganja u taj projekt.

Dragičević je podsjetio i da je jutros krenuo interventni uvoz plina koji je INA dogovorila zajedno s mađarskim MOL-om, njemačkim EON Ruhrgasom i svim transporterima plina na tom smjeru.

Predsjednik Uprave INA-e istaknuo je kako su i količine iz interventnog uvoza i količine koje će INA-i prepustiti Eni dovoljne za održavanje sustava, te kako se i dalje treba pridržavati uvedenih restrikcija potrošnje plina za industrijske potrošače.

Dragičević je također ocijenio kako je krizna situacija nakon prekida isporuke ruskog plina u Hrvatskoj bila dobro upravljana. “Ova krizna situacija nije se mogla bolje upravljati nego sada”, istaknuo je predsjednik Uprave INA-e.

Odgovarajući na novinarski upit potvrdio je kako se znalo za rusko-ukrajinske sukobe, ali se nije moglo predvidjeti da će isporuka plina Hrvatskoj biti skroz obustavljena. Također je podsjetio da je početkom siječnja u skladištu Okoli bilo oko 370 milijuna prostornih metara plina te kako je Vlada RH imala uredbu i propise za brzu reakciju na krizu.

Prema podatcima od danas poslijepodne, u skladištu Okoli je trenutačno oko 353 milijuna kubika plina.

Dragičević je rekao i kako, uz sadašnju dinamiku potrošnje plina i uvedeni 5. i 6. stupanj mjera ograničenja potrošnje plina, Hrvatska ima plina za 19 do 20 dana, ako se nešto ne promijeni. (Hina)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here