Home Mozaik Džeparac, koristan alat za razvijanje odgovornosti kod naše djece 

Džeparac, koristan alat za razvijanje odgovornosti kod naše djece 

79
0

Džeparac: da ili ne? U kojoj dobi je prikladno započeti? Tjedni ili mjesečni? Evo kako naučiti djecu i tinejdžere da se nose s tim: savjeti psihologice Valentine Clerici

Tema džeparca i dalje je tema rasprave u mnogim obiteljima: ima mnogo roditelja koji se pitaju o mogućnostima da daju nešto novca svojoj djeci, o dobi u kojoj ga ima smisla početi davati i o najprikladnijim metodama kako da nauče njime inteligentno upravljati.

Džeparac djeci

Je li ispravno da djeca dobivaju džeparac od roditelja? “Mislim da da. Džeparac je apsolutno pozitivna navika. Prije svega jer pomaže djeci da preuzmu odgovornost i autonomiju, a zatim i zato što na taj način počnu učiti vrijednosti onoga što žele kupiti.”

U kojoj dobi početi

Kada se može početi davati džeparac? „Rekla bih da bi ulazak u više razrede osnovne škole mogao biti izvrstan trenutak. Dakle oko 11 godina. Željela bih istaknuti da je ovo opća uputa. Važno je uzeti u obzir ne samo kronološku dob djeteta, već i njegovu emocionalnu dob.”

Tjedni ili mjesečni džeparac

Koliko često i prije svega s kojom svotom je preporučljivo započeti? «Prije svega, mora se uzeti u obzir temeljni aspekt: ​​materijalno stanje obitelji. Svota za koju, međutim, vjerujem da bi mogla predstavljati dobru početnu točku, prikladnu za obitelji s različitim mogućnostima, je oko 5/8 eura za djecu dobi od 11do14 godina. Za tu dob bih preporučila tjedni džeparac”

Tjedni džeparac od 14 godina do 16 godina

«Za stariju djecu to može biti oko 15/20 eura. Važno je da je to proporcionalno njihovom upravljačkom umijeću. Uz pretpostavku da je dijete naučilo raspolagati svojim novcem, za tu bih dob preporučila mjesečni džeparac.”

Kako upravljati svojim džeparcem

Kako naučiti djecu pravilno raspolagati? 

«Kao prvo kroz aktivni primjer. Ne možemo očekivati ​​da će naša djeca biti razborita i odgovorna ako to nismo mi sami. Ispravno je dati im povjerenje, mogućnost eksperimentiranja, pa i pogreške. Dozvoljeno je intervenirati samo ako je prijeko potrebno.”

Naučiti djecu što uključuje džeparac i kako ga ne rasipati

U džeparac treba uključiti sve dječje “dodatne” kupnje, od sličica i novina do odlaska u kino sa starijim prijateljima. Što ako shvatimo da njihovo upravljanje nije razborito? «Primjerice, ako shvatimo da se mjesečni džeparac u potpunosti potroši u nekoliko dana, onda je možda prikladno podijeliti ga. Stoga se vratite na tjednu bazu čak i ako je dijete dovoljno staro da to može riješiti na mjesečnoj bazi”, predlaže psihoterapeut. „Međutim, džeparac nikada ne bi trebao biti sredstvo kažnjavanja, već prilika za podučavanje autonomiji“, zaključuje Clerici.

Previous articleTjedan dana bez društvenih mreža; je li to tajna da bi se bolje osjećali?
Next articleSergej Jakirović došao na trening hrvatske reprezentacije

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here