Home Vijesti EFA: Ne dopustiti povratak Hrvatske u crnilo fašizma

EFA: Ne dopustiti povratak Hrvatske u crnilo fašizma

1359
0

hasanEuropean Free Alliance, asocijacija europskih regionalističkih stranaka, čija je članica i Lista za Rijeku, reagirala je danas zabrinuta razvojem događaja nakon formiranja koalicija desnog centra između HDZ-a I MOST-a.

U reagiranju se citira hrvatski vicepremijer Tomislav Karamarko koji je nekoliko mjeseci uoči izbora izjavio kako će Hrvatima biti dozvoljeno da misle i pričaju štogod hoće unutar svoja četiri zida ali ne i u javnom prostoru te medijima. Spominje se i novi ministar kulture Zlatko Hasanbegović kojeg se naziva osobom koja odbija priznati genocidni karakter ustaškog režima u 2. svjetskom ratu kao i pronalazak fotografije na kojoj se slikao sa ustaškom kapom.

‘Takvi neprihvatljivi stavovi nedostojni zemlje članice EU već su osuđeni od strane Hrvatskog novinskog društva, centra Simon Wiesenthal i organizacije srpske manjine u Hrvatskoj’, ističe se u izjavi za javnost.

‘Nažalost, Europska komisija se svakog puta u sličnim situacijama pokazala nesposobna intervenirati, spriječiti ili kazniti tako teške povrede osnivačkih ugovora EU-a. Iz tog razloga EFA ponavlja akutnu potrebu da zemlje članice budu izravno i automatski odgovorne institucijama EU u slučajevima kada krše zakone i temeljne vrijednosti EU na tako očigledan način. Šokantna je činjenica da nekoliko punopravnih članica EU uključujući Francusku, Grčku, Poljsku, Mađarsku, Rumunjsku, Bugarsku i Hrvatsku nikada ne bi mogle ući u EU da su se u postupku pridruživanja ponašale na sadašnji način. Aktualni model Europske Unije, a koji u epicenter stavlja isključivo zemlje članice pokazao se istrošen i treba biti zamijenjen s drukčijom Europom s više demokracije, socijalne pravde, zaštite manjinskih prava. EU treba postati mjesto i regija i nacija koje još nemaju svoje države, nasuprot duhovima fašizma i totalitarizama iz europske prošlosti’, zaključuje se u izjavi za javnost koju potpisuje European Free Alliance.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here