Home Vijesti Ekonomist koji je predvidio globalnu krizu 2008.: Dolazi nam nova kriza, bit...

Ekonomist koji je predvidio globalnu krizu 2008.: Dolazi nam nova kriza, bit će najveća dosad

373
0
pexels skitterphoto 2128

Poznati britanski ekonomist je točno predvidio globalnu krizu 2008. je ovih dana najavio mračnu prognozu za budućnost

Fred Harrison, britanski pisac, ekonomist i poslovni savjetnik, je ovih dana najavio novu globalnu krizu. Njegovo predviđanje se temelju na modelu njegovog 18-godišnjeg gospodarskog ciklusa. Predviđa da će se najgora globalna gospodarska kriza u povijesti dogoditi 2026. godine, piše švedski list Aftonbladet. Harrison je već jednom točno predvidio globalnu krizu 2008. godine.

Povijest točnih prognoza: Fred Harrison i njegov model 18-godišnjih ciklusa

Fred Harrison stekao je reputaciju točnog prognozera nakon što je pravilno predvidio financijsku krizu 2008. godine. Njegov model temelji se na analizi gospodarskih podataka koji sežu od 19. stoljeća do danas, obuhvaćajući SAD, Veliku Britaniju, Australiju i Japan.

pexels pacofdezsaura 802024

Utjecaj nekretnina na gospodarske krize

Prema Harrisonu, nekretnine igraju ključnu ulogu u pokretanju gospodarskih ciklusa. Njegova teorija odbacuje uobičajeno shvaćanje da stanje tržišta nekretnina ovisi o općim uvjetima u gospodarstvu, tvrdeći da je vlasništvo nad nekretninama ključni faktor. Hoće li globalni rast cijena nekretnina (pa i u našem gradu) utjecati na pojavu krize, pitanje je vremena.

Predviđanja rasta i pada cijena nekretnina do 2026. godine

Harrison prognozira da će globalne cijene nekretnina nastaviti rasti do 2026. godine, nakon čega se očekuje snažan pad. Ovaj nagli pad mogao bi pokrenuti globalnu financijsku krizu, možda čak i veća u odnosu na onu iz 2008.

Uloga vlada i njihova financijska krhkost

Ekonomist je upouorio da će nacionalne vlade postati izrazito prezadužene do kraja 18-godišnjeg ciklusa. To bi moglo ozbiljno ograničiti njihovu sposobnost zaštite gospodarstva kroz financijske poticaje i druge mjere.

Reakcije političkih lidera na Harrisonove prognoze

Fred Harrison pokušao je upozoriti političke lidere poput lidera britanskih Laburista Keira Starmera. Njegova upozorenja nisu dovoljno ozbiljno shvaćena ili su samo formalno primljena. Njegova je poruka da će vodeće političke stranke, bez obzira na svoju političku pripadnost, biti odgovorne za nadolazeću krizu.

Perspektiva za budućnost: Harrisonova mračna vizija

Harrisonova prognoza za švedski list nije bila vezana isključivo za potencijalne ekonomske katastrofe već i na geopolitičke nestabilnosti koje bi mogle proizići iz krize. Na primjer, neke autoritarne sile bi mogle iskoristite priliku za nove ratove i nestabilnosti. Harrison je pozvao zapadne lidere da ozbiljno urone u pripreme za reforme i promjene u globalnoj ekonomiji kako bi se izbjeglo najgore. (index)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here