Home Biznis Ekonomski institut Zagreb: “Vlada nije spremna za nepopularne reformske zahvate”

Ekonomski institut Zagreb: “Vlada nije spremna za nepopularne reformske zahvate”

791
0

Gospodarska kretanja u prvoj polovici ove godine bila su nepovoljnija od ranije očekivanih, zbog čega je Ekonomski institut Zagreb revidirao na niže svoje prognoze rasta za ovu i sljedeću godinu.

Fiskalni deficit će u ovoj godini biti veći od planiranog, što će zahtijevati korekciju fiskalne politike. U tom području analitičari Instituta vide brojne rizike, koji se ponajprije odnose na (ne)spremnost Vlade, ali i čitavog društva za nepopularne reformske zahvate, što može imati značajne negativne učinke na ekonomske rezultate u srednjem roku.

U ovoj godini EIZ očekuje pad BDP-a za 1,7 posto, umjesto ranije očekivanog pada od 0,7 posto. Posebno izražen bit će pad investicija, od oko 11 posto, dok se istovremeno očekuje rast izvoza od oko 6 posto. Analitičari Ekonomskog instituta napominju da će gospodarski oporavak započeti kasnije i da će biti sporiji nego što se ranije očekivalo. Tako bi umjereni oporavak u idućoj godini trebao donijeti rast BDP-a od 1,6 posto, uz relativno brzi oporavak investicija i blago jačanje osobne potrošnje.(rd)

.

Previous articleMajk: Žao mi je što sam to učinio, jako je volim
Next articleDegustacija veganskih jela na Korzu (FOTO)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here