Home Vijesti Ekstremna mjera ili razuman potez: Novi Zeland planira potpuno zabraniti prodaju cigareta...

Ekstremna mjera ili razuman potez: Novi Zeland planira potpuno zabraniti prodaju cigareta mlađim generacijama

255
1

Novi Zeland će zabraniti prodaju duhana svojoj sljedećoj generaciji, u pokušaju da na kraju postupno ukine pušenje.

Svatko rođen nakon 2008. neće moći kupiti cigarete ili duhanske proizvode tijekom vlastitog života, prema zakonu koji bi trebao biti donesen sljedeće godine.

“Želimo osigurati da mladi nikada ne počnu pušiti“, rekla je ministrica zdravstva dr. Ayesha Verall.

Ovaj potez dio je sveobuhvatnog suzbijanja pušenja koje je u četvrtak objavilo novozelandsko ministarstvo zdravstva.

Liječnici i drugi zdravstveni stručnjaci u zemlji pozdravili su  reformu “koja predstavlja novost na svjetskoj razini”, koje će smanjiti pristup duhanu i ograničiti razinu nikotina u cigaretama.

To će pomoći ljudima da prestanu pušiti ili prijeđu na manje štetne proizvode, te će smanjiti vjerojatnost da mladi ljudi postanu ovisni o nikotinu”, rekla je profesorica Janet Hook sa Sveučilišta Otago.

Mjera je naišla na različite reakcije.

“Mislim da je to stvarno dobar potez”, rekao je jedan čovjek novinskoj agenciji Reuters. “Zato što trenutno ima puno mlade djece koja hodaju okolo s dimom u ustima. Javnost se pita kako dobivaju ovaj dim.

“A i meni je dobro jer mogu uštedjeti više novca.”

Međutim, drugi su upozorili da bi taj potez mogao stvoriti crno tržište za duhan – nešto što se u službenoj izjavi o utjecaju ministarstva zdravlja priznaje, napominjući da će “carinskoj upravi trebati više resursa za provedbu granične kontrole“.

“Ovo je sve 100% teorija i 0% supstance“, rekla je Sunny Kaushal, predsjednica Udruženja vlasnika malih dućana, lobi grupe koja predstavlja lokalne prodavaonice, za novozelandsku stranicu Stuff. “Doći će val kriminala. Bande i kriminalci će popuniti prazninu“.

Novi Zeland je odlučan u namjeri da postigne nacionalni cilj smanjenja nacionalne stope pušenja na 5% do 2025. godine, s ciljem konačnog potpunog eliminiranja.

Trenutačno 13% odraslih na Novom Zelandu konzumira duhan, a stopa je mnogo veća među autohtonim Maorima, gdje se penje na gotovo trećinu. Maori također pate od veće stope bolesti i smrti.

Ministarstvo zdravstva Novog Zelanda kaže da pušenje uzrokuje 25% tumora i ostaje vodeći uzrok smrti koje se može spriječiti za pet milijuna stanovnika. Industrija duhana je već više od desetljeća na meti zakonodavaca.

U sklopu mjera najavljenog u četvrtak, vlada je također uvela velike kontrole nad pušenjem duhana, uključujući značajno ograničenje gdje se cigarete mogu prodati kako bi se uklonile iz supermarketa i dućana na uglu.

Broj trgovina ovlaštenih za prodaju cigareta bit će drastično smanjen na manje od 500 sa sadašnjih oko 8.000, kažu dužnosnici.

Posljednjih godina vaping – pušenje e-cigareta koje proizvode paru i također sadrži nikotin – postao je daleko popularniji proizvod među mlađim generacijama u odnosu na cigarete.

Zdravstvene vlasti Novog Zelanda upozoravaju, međutim, da vaping nije bezopasan. Istraživači su također pronašli opasne tvari koje uzrokuju rak u tekućinama e-cigareta.

Ali 2017. godine zemlja je usvojila vaping kao sredstvo pomoći pušačima da prestanu pušiti. (BBC )

Previous articleBill Gates otkrio kada završava pandemija: Osim cjepiva, hvali i jednu tabletu!
Next articleANKETA: Psi na radnom mjestu, sve više kompanija kažu “Da”: njihovo prisustvo ima pozitivan utjecaj na rezultate

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here