Home Food & Travel Energetski napici, šokantno istraživanje: “Pretjerana konzumacija kod djece može uzrokovati ove poremećaje”

Energetski napici, šokantno istraživanje: “Pretjerana konzumacija kod djece može uzrokovati ove poremećaje”

374
0
pexels renan mandelo oliveira 1535086 (1)

Može li redovito pijenje energetskih pića imati zdravstvene kontraindikacije? Prema nekim istraživačima, da. A posljedice, analizirane u 57 studija, mogle bi biti važne, s učincima u rasponu od poremećaja pažnje i hiperaktivnosti (ADHD), ali i posljedica povezanih s mentalnim zdravljem, poput depresije, tjeskobe i suicidalnih misli.

Zdravstveni rizici za mlade ljude i djecu

Centar za translacijska istraživanja javnog zdravlja na Sveučilištu Newcastle (Fuse), u Ujedinjenom Kraljevstvu, pokazao je da česta uporaba ovih pića (energetskih pića) nose rizik da postanete skloniji posljedicama vezanim uz mentalno zdravlje. Rizik koji bi većinom ugrožavao mlade i djecu. Hiper studija (Hearing Young People’s Views on Energy Drinks) uključivala je učenike iz različitih škola u Italiji u dobi između 11 i 13 godina.

Posljedice

Konzumacija pića bogatih kofeinom i drugim stimulansima mnogima bi mogla pomoći, primjerice, da ostanu koncentrirani. Ali kakve su posljedice za one koji redovito piju ovu vrstu pića? Za britanske istraživače, posljedice bi bile poremećaj pažnje i hiperaktivnost (ADHD), ali i problemi vezani uz mentalno zdravlje, poput depresije, tjeskobe i suicidalnih misli.

Istraživanje, objavljeno u časopisu Public Health, ispitalo je podatke iz 57 studija o više od milijun i pol djece i mladih, odabranih u više od 21 zemlje.

Studija

Amelia Lake, jedna od vodećih istraživača koja je provela istraživanje, izjavila je za Fox News Digital: “Pronašli smo vrlo dugačak popis ljudi koji pate od mentalnih poremećaja i konzumiraju energetska pića.”

Stručnjaci, međutim, žele precizirati da ne škodi promišljeno ispijanje pića ove vrste. Ono što bi štetilo vašem zdravlju, bila bi veća i svakodnevna konzumacija samih pića.

Što se tiče kofeina sadržanog u energizirajućim pićima, istraživanja pokazuju da ga tijelo ne može izbaciti odmah, već je potrebno sedam ili osam sati: ovisi o količini koja se konzumira. Preporuka istraživača je da se ova pića konzumiraju umjereno, što je poziv upućen posebno mladim ljudima.

Istraživanje je pokazalo da su energetska pića lako dostupna u trgovinama i jeftino se prodaju putem online oglašavanja, televizije i raznih sportskih sponzorstava.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here