Home Vijesti EU donijela nova pravila za putovanja: Smanjeno vrijeme trajanja covid potvrde

EU donijela nova pravila za putovanja: Smanjeno vrijeme trajanja covid potvrde

1453
0

Vijeće Europske unije usvojilo je novi paket epidemioloških preporuka, odnosno “koordinirani pristup”, kojim se regulira sigurno kretanje unutar granica EU-a tijekom pandemije covida-19. Novim preporukama se naglašava individualni epidemiološki status osobe, a ne epidemiološka situacija na regionalnoj razini. Ovo pravilo će vrijediti za sve, osim za područja u kojima virus cirkulira na vrlo visokoj razini, javlja N1.

“To znači da cijepljenje, testiranje ili status oporavka od covida-19, kao što je potvrđeno važećim digitalnim certifikatom EU-a o covidu, treba biti ključna odrednica. Ovaj pristup će značajno pojednostaviti pravila i pružiti dodatnu jasnoću i predvidljivost putnicima”, navodi se u priopćenju Vijeća o preporukama koje stupaju na snagu od 1. veljače.

Tim preporukama je određeno da će covid certifikati vrijediti 270 dana i podrazumijevati: potvrdu o cijepljenju cjepivom odobrenim na europskom nivou ako je prošlo najmanje 14 dana i ne više od 270 dana od posljednje doze primarne serije cijepljenja ili ako je osoba dobila booster dozu, negativan rezultat PCR testa ne stariji od 72 sata ili negativan brzi antigenski test ne stariji od 24 sata ili potvrdu o oporavku koja pokazuje da nije prošlo više od 180 dana od datuma prvog pozitivnog rezultata testa.

“Države članice bi također mogle prihvatiti certifikate o cijepljenju za cjepiva koja su odobrile nacionalne vlasti ili WHO”, stoji u preporukama Vijeća.

Covid certifikat je nužno jamstvo da po dolasku u neku zemlju osobe neće biti podvrgnute dodatnim testiranjima ili karanteni. Naime, oni koji ne posjeduju certifikat, mogli bi biti podvrgnuti testu prije ili najviše 24 sata nakon dolaska. To se ne odnosi na djecu mlađu od 12 godina i putnike s esencijalnim razlozima putovanja.

Iz Vijeća EU-a poručuju da će nastaviti i dalje procjenjivati situaciju po regijama, a zadržana je i “kočnica za opasnost” u slučaju pojave novih sojeva ili pojačane zabrinutosti zbog širenja zaraze. Ove preporuke Vijeća nisu obvezujuće, tako da će države članice same odlučivati o njihovoj primjeni.

Previous articleAlilović je zbog ozljede napustio reprezentaciju, a pogledajte što radi dva dana kasnije
Next articleRiješen slučaj jezivog videa iz mrtvačnice, korisnici društvenih mreža obavili sjajan detektivski posao (VIDEO)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here