Home Biznis Europska unija dogovorila ograničavanje cijene ruske nafte na 60 dolara po barelu?

Europska unija dogovorila ograničavanje cijene ruske nafte na 60 dolara po barelu?

322
0

Europska unija blizu je sklapanja sporazuma kojim se ograničava prodaja ruske nafte na 60 dolara po barelu, rekli su diplomati u četvrtak novinskim agencijama Reuters i AP.

Sporazum, koji je predvodila Grupa sedam gospodarstava (G7), ima za cilj ograničiti prihode Rusije od prodaje nafte, koju koristi za financiranje svog rata protiv Ukrajine.

Taj bi potez zabranio transport ruske nafte čija je cijena iznad određene razine u zemlje izvan Europske unije.

U isto vrijeme, dogovor je mekši pristup predloženoj zabrani ruske nafte od strane EU. Mnogi strahuju da bi takva zabrana uzrokovala vrtoglavi skok cijena nafte, jer Rusija osigurava oko 10% svjetskih zaliha nafte.

Što znamo o dogovoru?


Diplomati su novinskim agencijama Reuters i Associated Press u četvrtak rekli da su članice EU-a sve bliže pristanku na ograničenje od 60 dolara.

Poljska tek treba dati zeleno svjetlo za ograničenje, izvijestile su obje novinske agencije. Država je nastojala sniziti gornju granicu što je više moguće.

“Još čekamo bijeli dim iz Varšave”, citirala je novinska agencija AP neimenovanog diplomata EU-a. Litva i Estonija također su se navodno pridružile Poljskoj u odbijanju više cijene od 65-70 dolara po barelu.

Previous articleObjavljena studija koja pokazuje koliko litara vode moramo piti dnevno
Next articleVideo hrvatskih navijača hit je na Fejsu, morate vidjeti kakav su spektakl pripremili za utakmicu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here