Home Biznis Europski parlament je odobrio zakon o univerzalnim punjačima za elektroničke uređaje

Europski parlament je odobrio zakon o univerzalnim punjačima za elektroničke uređaje

272
0

U utorak je Europski parlament odobrio novi zakon koji će standardizirati tehnologiju punjenja pametnih telefona i drugih elektroničkih uređaja na tržištu zamalja Europske unije: od jeseni 2024. svi će punjači morati imati kabele s konektorima za USB-C priključke , one koje trenutno koriste Android uređaji.

Nakon dogovora postignutog u lipnju, danas je prijedlog zakona europarlamentarca Alexa Agiusa Salibe, iz skupine lijevog centra Socijalista i demokrata, odobren velikom većinom glasova: 602 za, 13 protiv i osam suzdržanih.

Nova pravila utjecat će na punjače za pametne telefone, tablete, kamere, e-čitače, slušalice, satelitske uređaje, konzole za video igre i prijenosne zvučnike od 2024. godine. Međutim, od 2026. mjera će uključivati ​​i prijenosna računala. Na prilagodbu će biti prisiljen i Apple, koji na svojim iPhoneima danas koristi drugačiji priključak, nazvan “Lightning”.

Novi jedinstveni standard prema Europskoj komisiji dovest će do smanjenja elektroničkog otpada od oko 12 tisuća tona godišnje. To je mali dio ukupnog elektroničkog otpada proizvedenog u Europi: u 2019. iznosio je 4,5 milijuna tona. Komisija je također procijenila godišnju uštedu od 250 milijuna za potrošače. Studija naručena 2019. pokazala je da je otprilike polovica punjača za telefone prodanih u prethodnoj godini koristila USB-B priključak, 29 posto USB-C, a 21 posto “Lightning” tehnologiju.

Očekuje se da će vlade Europske unije definitivno odobriti zakon tijekom sastanka ministara okoliša 24. listopada. Tada će različite europske zemlje imati šest mjeseci da prenesu europski zakon u svoje sustave.

Previous articleSin predsjednika Ugande zaprosio Giorgiu Meloni i ponudio joj ‘sto prelijepih krava’ na dar
Next articleNetflix planira snimiti seriju o životu Rocca Siffredija

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here