Home Vijesti Europski parlament podržao bezvizni režim za državljane Republike Kosovo

Europski parlament podržao bezvizni režim za državljane Republike Kosovo

136
0

Zastupnici u Europskom parlamentu usvojili su izvješća u kojima se ocjenjuje napredak Albanije, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije prema članstvu u EU u posljednje dvije godine, a između ostalog pozivaju Vijeće EU da hitno odobri bezvizni režim putovanja u Europu za građane Kosova.

Pozivajući i Vladu Kosova i Vladu Srbije da se suzdrže od djelovanja koje bi moglo ugroziti povjerenje između dviju strana, zastupnici su pozvali Španjolsku, Rumunjsku, Cipar, Slovačku i Grčku da priznaju Kosovo, ističući da je neovisnost zemlje nepovratna .

Potonje su posljednjih pet zemalja EU koje odbijaju priznati Kosovo kao neovisnu državu.

“Priznanje od strane ovih preostalih država članica EU, tvrde zastupnici u Europskom parlamentu, bilo bi korisno za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije, poboljšalo bi i učvrstilo stabilnost regije i olakšalo integraciju obje države u EU”, napominje EU parlament u priopćenju za javnost u vezi s izvješćima.

Što se tiče liberalizacije viznog režima, zastupnici Europskog parlamenta pozvali su “Vijeće da hitno nastavi s usvajanjem bezviznog režima za građane Kosova”.

Njemačka kancelarka: Kosovski proces liberalizacije viznog režima mora ići naprijed

Izvješće u kojem se poziva na priznavanje Kosova kao neovisne države i liberalizaciju viznog režima za njegove građane odobrili su zastupnici Europskog parlamenta s 471 glasom za, 109 protiv i 104 suzdržana.

Zastupnici Europskog parlamenta također su pohvalili Albaniju zbog njezine orijentacije i predanosti da postane članica EU, pozivajući na početak pristupnih pregovora bez daljnjeg odgađanja.

Što se tiče Sjeverne Makedonije, zastupnici u Europskom parlamentu tvrde da je zemlja postigla dosljedan napredak, kao rezultat toga, također pozivaju EU da se formalni pregovori s ovom zemljom moraju pokrenuti što je prije moguće.

“Zastupnici u Europskom parlamentu upozoravaju da je normalizacija odnosa Srbije s Kosovom i istinsko poštivanje temeljnih prava u zemlji ključno za određivanje tempa pristupnih pregovora. Oni također izražavaju zabrinutost za učinkovito funkcioniranje novog parlamenta Srbije, u kojem nema parlamentarne oporbe, a čiji legitimitet osporavaju oporbene stranke”, tvrde europarlamentarci povodom slučaja Srbije.

Također, ponavljaju važnost usklađivanja vanjske i sigurnosne politike s politikom EU, ističući da je stopa usklađenosti Srbije trenutno najniža u regiji.

U ožujku prošle godine devet zastupnika EU-a uputilo je otvoreno pismo predsjednici Europske komisije Ursuli Von der Leyen i visokom predstavniku Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepu Borrellu, zahtijevajući hitan prekid pregovora sa Srbijom za njezino pristupanje. u EU.

Zastupnici su u pismu naveli nekoliko područja u kojima tvrde da je ova zemlja prekršila obveze preuzete kao zemlja kandidatkinja za članstvo u EU.

Previous articleVijeće EU i Europski parlament odlučili produžiti datum trajanja covid putovnica
Next articleErlić: ‘Šutalo je top, odmah smo kliknuli, a Gvardiol – svjetska klasa! doček koji sam doživio? Nešto neopisivo!‘

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here