Home Vijesti Vijeće EU i Europski parlament odlučili produžiti datum trajanja covid putovnica

Vijeće EU i Europski parlament odlučili produžiti datum trajanja covid putovnica

109
0

Europski parlament i pregovarači zemalja članica EU-a postigli su dogovor o produljenju sheme EU digitalnih COVID certifikata za još jednu godinu, odnosno do lipnja 2023.

Pravilnik je trebao isteći 30. lipnja. Međutim, vlasti EU-a odlučile su produžiti pravni okvir za godinu dana kako bi osigurale da građani EU-a imaju pravo na slobodno kretanje u slučaju da se pojavi nova varijanta.

Komentirajući odluku, Vijeće je kazalo da bi proširenje ove uredbe osiguralo da putnici iz EU-a i oni iz trećih zemalja koje su spojene na sustav mogu nastaviti koristiti Potvrdu za putovanja u države članice u kojima su te putne potvrde potrebne.

Osim produljenja postojećeg okvira, zakonodavci su također dogovorili obvezu Komisije da dostavi detaljno izvješće do 31. prosinca 2022. Napomenuto je da bi ovo izvješće moglo biti popraćeno zakonskim prijedlozima koji bi omogućili ocjenu potrebno je poništiti ili zadržati certifikat, ovisno o razvoju zdravstvene situacije.

Osim toga, zakonodavci su se također složili da sve potvrde o cijepljenju trebaju odražavati sve primljene doze, bez obzira na države članice u kojima je pojedinac primio cijepljenje.

Štoviše, dogovorili su se o mogućnosti izdavanja potvrde o oporavku nakon antigenskog testa; proširenje raspona ovlaštenih antigenskih testova koji se koriste za kvalifikaciju za COVID certifikat; te mogućnost izdavanja potvrda o cijepljenju osobama koje sudjeluju u kliničkim ispitivanjima.

Odluku o produženju EU digitalnog COVID certifikata za jednu godinu pozdravila je Komisija EU.

Povjerenik EU-a za pravosuđe, Didier Reynders, rekao je da je s više od 1,8 milijardi izdanih potvrda jasno da se epidemiološka situacija može promijeniti u bilo kojem trenutku da je EU digitalni COVID certifikat bio ključni instrument za pomoć u promjeni plime i oseke.

Reynders je istaknuo kako su vlasti EU-a predane povratku na kretanje bez ograničenja i pozdravljaju odluku nekih država članica da ukinu sva ograničenja putovanja. Međutim, istaknuto je da će novi sporazum pomoći EU da još više olakša slobodno i sigurno putovanje.

“Današnji dogovor pomoći će nam da nastavimo olakšavati slobodno i sigurno putovanje, ako porast zaraza učini potrebnim da države članice ponovno uvedu ograničenja”, stoji u priopćenju Reyndersa.

Europski parlament i Vijeće sada moraju službeno usvojiti svoj sporazum o produljenju okvira EU digitalnog COVID certifikata do sljedeće godine. Izvješće o Potvrdi bit će objavljeno do prosinca 2022. godine.

Previous articleLuda scena na vjenčanju: Mlada je išla prema oltaru, a onda joj jedjevojka u crvenom napravila kaos (VIDEO)
Next articleEuropski parlament podržao bezvizni režim za državljane Republike Kosovo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here