Home Biznis Europsko gospodarstvo izašlo iz dosad najduže recesije

Europsko gospodarstvo izašlo iz dosad najduže recesije

839
0

Gospodarstva eurozone i Europske unije izašla su iz recesije u drugom tromjesečju, predvođena najvećima njemačkim i francuskim, pokazale su danas objavljene prve procjene europskog statističkog ureda.

U razdoblju od travnja do lipnja gospodarske aktivnosti u eurozoni i u EU porasle su za 0,3 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, objavio je Eurostat.
To je nešto veći rast nego što se očekivalo. Ekonomisti u anketi Reutersa procjenjivali su da je gospodarstvo eurozone u drugom tromjesečju ostvarilo rast od 0,2 posto u razdoblju od travnja do kraja lipnja, pokazuje anketa Reutersa.

Također, ovime je eurozona i službeno izašla iz najdulje recesije u svojoj povijesti, koja je počela krajem 2011. godine.

Vodeća gospodarstva, njemačko i francusko, oporavila su se u drugom tromjesečju, uz rast aktivnosti u Njemačkoj na 0,7 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, te za 0,5 posto u Francuskoj.

Među najvećim gospodarstvima, Italija je i dalje u recesiji, iako je pad aktivnosti u usporio na 0,2 posto, s 0,6 posto koliko je iznosio u prva tri ovogodišnja mjeseca. Pad aktivnosti usporio je i u Španjolskoj, na 0,1 posto, s 0,5 posto u prethodnom tromjesečju. U Britaniji rast je pak ubrzao na 0,6 posto, s 0,3 posto koliko je iznosio u prva tri ovogodišnja mjeseca.

U novoj Europi, baltičke zemlje prednjačile su rastom. Najviše je porastao BDP Litve, za 0,6 posto. U Poljskoj je rast ubrzao, na 0,4 posto, s 0,2 posto u prethodna tri mjeseca dok je Rumunjska rasla ujednačenim tempom, od 0,3 posto.

Mađarsko je gospodarstvo pak oštro usporilo, uz rast aktivnosti za 0,1 posto, u odnosu na 0,6 posto koliko su aktivnosti porasle u prethodna tri mjeseca.

Eurozona je spremna za postupni gospodarski oporavak, potpomognut oštrim usporavanjem tempa štednje, ubrzanjem rasta globalne potražnje te smanjenjem neizvjesnosti i financijskog stresa, izjavio je čelnik istraživačkog odjela u ABN Amrou, Nick Kounis. Ipak, dodao je da i dalje vidi mnoge rizike po gospodarski rast u Europi.

I analitičari u anketi Reutersa ističu da zdrave stope gospodarskog rasta u eurozoni ne treba očekivati prije 2015. godine. Naime, sve do te godine ekonomisti ne očekuju stope rasta iznad 0,4 posto.(HRT)

Previous articleDINA predala zahjev za predstečajnu nagodbu
Next articleŠto radi na Velu Gospu?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here