Home Biznis Forbes: ‘Hrvatska u EU’ – katastrofa koja čeka da se dogodi!

Forbes: ‘Hrvatska u EU’ – katastrofa koja čeka da se dogodi!

1485
2

Ako Hrvatska ne počisti vlastito dvorište prije ulaska, još će jedna šepajuća ekonomija postati uteg za Europsku uniju i tako povećati problem koji već postoji. Time se riječima kolumnist Richard Levick u uglednom američkom časopisu Forbes osvrnuo na završetak pregovora Hrvatske s Europskom unijom.

U tekstu se iznosi kako je s približavanjem 2013. godini sve više pozornosti usmjereno ka hrvatskim gospodarskim problemima, a osvrće se i na upozorenje guvernera HNB-a Željka Rohatinskog kako se treba smanjiti rashode da bi se izbjegao ekonomski kolaps.

U Hrvatsku su se uložili milijuni, a reforme nisu napravljene

Kolumnist se poziva i na izjave predsjednica Hrvatske 21. stoljeća Nataše Srdoč kako je rizično hrvatsko gospodarstvo otežavajući faktor za europske i američke porezne obveznike i to zbog visoke stope zaduženosti i nefunkcionalnog pravnog sustava. Poziva se i na Srdočinu izjavu kako bi procesuirala sve bivše i sadašnje političare koji su neobjašnjivo bogati i taj novac iskoristila za otplatu hrvatskog vanjskog duga.

Kolumnist podsjeća i kako su Europa i Amerika u Hrvatsku tijekom prošlog desetljeća uložili skoro milijardu eura za reforme, a da se ništa nije napravilo, te zaključuje kako bi se MMF u slučaju hrvatske krize našao u problemu, a to je dopustiti bankrot Hrvatske ili nastaviti financirati pohlepne političare. Pri tom ističe kako većim donacijama samo jačaju “režim”.

“Ulazak Hrvatske u EU u najboljem je slučaju šansa za ubrzavanje promjena. Promjenu režima treba podržati svim sredstvima ako je ona moguća. Ako nije moguća, mašite im europskom ‘mrkvom’ kako biste dobili barem neke opipljive rezultate”, piše Levicki.

Autor zaključuje kako je Hrvatska “dramatičan dokaz” da je po pitanju korupcije onoga što su antikorupcijski pioniri godinama govorili: da je u pitanju više od integriteta same zemlje ili korporacije.

“Puno više toga je na kocki. Postoji osjetljiva globalna ravnoteža u svijetu. Ako zemlje kao što je Hrvatska igraju veliku ulogu na međunarodnoj sceni bez čvrstih antikoruptivnih inicijativa, ravnoteža će nestati”, zaključio je. (index.hr)

Previous articleUdinese – Rijeka
Next articlePlomin: Zašto ugljen?

2 COMMENTS

  1. Mislim svaka čast na naslovu, jer je realan, ali lako je tim svjetskim stručnjacima, i raznim likovima čija se imena i prezimena povlače po novinama biti generalima poslije bitke, sam narod Hrvatske je većinom rekao ne u Eu, iz same Hrvatske je potekla ta borba protiv korupcije, i pitanje je gdje su oni tu silnu lovu ulagali samo da mi je znati??? I kao sad eto oni nešto pišu i zaključuju o Hrvatskoj, a sve su više manje zakuhali tamo i provodili ovdje outem šljama koji se nakotio.Licemjerno.Pre kasno data analiza, da smo mi kao u Srbiji stajali na status quo, ne bi bilo niti ovakvih članaka, nego…dobrodošla Kroatien, sadase samo izvlače i prave realni i objektivni kritičari.Ma viđeno 1000 puta u previranjima 1000 režima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here