Home Vijesti Plomin: Zašto ugljen?

Plomin: Zašto ugljen?

1315
1

Više od 150 građana i predstavnika ekoloških udruga iz Istarske i Primorsko-goranske županije pratilo je u Labinu prezentaciju studije utjecaja na okoliš za novi blok C termoelektrane u Plominu. Tijekom trosatne rasprave izrazili su sumnje u izrađivača studije, zagrebački Ekonerg, koji je radio i studiju za Rockwool, a sumnjaju i u to da će ikad imati zrak prve kategorije.

Predstavnik izrađivača studije, zagrebačkog Ekonerga, Vladimir Jelavić iznio je da će se gašenjem bloka 1 termoelektrane i gradnjom bloka C uvelike smanjiti onečišćenje zraka. HEP namjerava postojeću TE Plomin 1 snage 125 megavata zamijeniti blokom C četiri puta veće snage, koji bi kao i sadašnja postrojenja kao energent koristio uvozni ugljen.

Više predstavnika udruga i građana izrazilo je protivljenje ugljenu kao energentu bez obzira na novu tehnologiju. U tom kontekstu najčešće je spomenuta tvornica Rockwool u Pićnu, pa i zato jer je i tu studiju utjecaja na okoliš izradio Ekonerg. Komentar na plakatu Zelenih aktivista bio je pak “Čist ugljen je kao suha voda”. S druge strane je isticano da je ugljen najstabilniji izvor energije u svjetskim razmjerima te da se i u okruženju grade termoelektrane na nj.

Sudionici rasprave iznijeli su i primjedbu vezano uz neusklađenost te investicije s prostornim planom Istarske županije, na što je Jelavić istaknuo kako HEP kao investitor ima potvrdu resornog ministarstva da se projekt temelji na Strategiji i programu prostornog uređenja Hrvatske. Potvrdu je spominjao i kad je odgovarao diskutantima koji su pitali čemu termoelektrana u Istri kojoj dodatna struja nije potrebna. (HRT)

Previous articleForbes: ‘Hrvatska u EU’ – katastrofa koja čeka da se dogodi!
Next articleLinić izvisio zbog MMF-a: Vujčić novi ministar financija?

1 COMMENT

 1. Zamjenili bi jednog starog efikasnog ubojicu (čitaj TE PLOMIN 1) za novog mlađeg malo manje efikasnog ubojicu (TE PLOMIN C) i to zovu poboljšanjem kvalitete zraka i života na tom području!
  Izgradnu TE PLOMIN C zovu rekonstrukcijom TE PLOMIN 1 iako će izgraditi 5 puta veću građevinu izvan građevinskih parcela koje zauzima TE PLOMIN 1 kako ne bi trebali tražiti građevinsku dozvolu i promjenu prostornih planova lokalne samouprave!
  Minimalno 2 godine će koristiti dodatni dimnjak koji će se izgraditi za vrijeme rekonstrukcije starog 340metara visokog dimnjaka-inače najveće građevine u ovom djelu Europe…!
  Zeleno svijetlo za gradnju izdalo im je Ministarstvo zaštite okoliša na temelju podataka dobivenih s mjernih postaja koje unatoč jasno vidiljvom zagađenju cijelog ovog područja očitavaju zapanjujuću I kvalitetu zraka!?
  Kao temeljni razlog korištenja ugljena kao energenta navedena je prednost Hrvatske što ima mogućnost uvoza ugljena!?
  Izgradnjom TE PLOMIN C neće se otvoriti niti jedno novo radno mjesto!
  Zbog velikih količina CO2 koji će se ispuštati u atmosferu plaćati će se penali između 50-100 milijuna Eura godišnje!?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here