Home Mozaik FOTO: RetrOpatija je rasplesala i zabavila tisuće posjetitelja

FOTO: RetrOpatija je rasplesala i zabavila tisuće posjetitelja

1167
0

Prvi dio programa Golden Opatija, manifestacija RetrOpatija sinoć je tisuće posjetitelja povela na put kroz glazbenu povijest– od 60-ih do 80-ih godina. Za tjedan dana održava se i drugi dio šetnje kroz opatijsku povijest, uz Carski grad koji će evocirati uspomene s prijelaza stoljeća.
Opatija – Rock i disco glazba, ali i najljepši šlageri, zavladali su opatijskom lukom, parkom Angiolina i Ljetnom pozornicom zahvaljujući spektaklu RetrOpatija koji je tisuće posjetitelja podsjetio na „zlatno doba glazbe“, odnosno period od šezdesetih do osamdesetih godina prošlog stoljeća u kojem su nastajali neki od najvećih hitova plesne glazbe, rock’n’rolla i evergrini koje pamte brojne generacije.
Vrhunac događanja odigrao se na Ljetnoj pozornici gdje je pod najvećom disco-kuglom na razuzdanom partyju „Crazy 80’s“ stotine ljubitelja disco glazbe rasplesao DJ Luca Montecchi, kojemu su se na pozornici pridružili članovi skupine Global Disco.

No, i čitava večer protekla je u uzbudljivom podsjećanju na najatraktivnije trenutke svjetske i hrvatske glazbene povijesti, prvenstveno iznimno dobro osmišljenim koncertom „60 godina Rock’n’rolla“ koji su na mulu izveli članovi Puhačkog orkestra Fužine uz pomoć novinara i zaljubljenika u glazbu Marinka Krmpotića koji je ispričao kontekst nastanka i važnost za glazbenu povijest svake izvedene skladbe.
Dio njihovog repertoara u Parku Angiolina prenio je DJ Šajeta programom „60’s & Twist“ koji je – obogaćen i dodatnim atrakcijama poput oldtimer automobila okruženih pin-up djevojkama – pružio zvučnu kulisu ex tempore umjetničkom izlaganju „Opatija očima umjetnika“ održanom svega nekoliko koraka dalje, u Švicarskoj kući Hrvatskog muzeja turizma. Renomirani umjetnici poput Dejana Kljuna, Dijane Lukić, Gorana Štimca, Borisa Kačića, Saše Jantoleka, Ivana Katalinića, Darije Žmak Kunić, Istoga Žorža, Jasne Skorup Krneta, te Melite Sorola i Vedrana Ružića stvarali su svoja djela na licu mjesta i tako predstavili svoje viđenje Opatije i njene mijene kroz desetljeća…
A povijest i sadašnjost Opatije ne bi bila jednaka da ju nije opjevao veliki skladatelj i glazbenik Ivo Robić, čija se petnaesta godišnjica smrti obilježava ove godine. Njegove najveće hitove iznimnim je interpretacijama oživio Mario Lipovšek na stepenicama Ville Angioline, a kroz nastup „Tribute to Ivo Robić“ brojnu publiku okupljenu u parku Angiolina vodila je Karmela Vukov Colić.
Uz ove programe na otvorenom, u sklopu manifestacije RetrOpatija održala su se još i tri zanimljiva događanja u organizaciji opatijskih hotela i noćnih pubova – u hotelu Royal „Candy’s: Movie Night“, u Hotelu Milenij „70’s & 80’s Teddy Lion Selection“, a u Old School Pubu ”Rock & Roll Night” uz Dinu Jelusića.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here