Home Vijesti Francuski predsjednički kandidat osuđen zbog poticanja mržnje i netolerancije

Francuski predsjednički kandidat osuđen zbog poticanja mržnje i netolerancije

105
0

Eric Zemmour, predsjednički kandidat krajnje desnice opisao je maloljetne migrante bez pratnje na CNewsu kao “lopove”, “ubojice”, “silovatelje”. Reagirao je presudu opisavši ju kao “ideološku i glupu”.

Francuski predsjednički kandidat Eric Zemmour kažnjen je s 10.000 eura zbog izazivanja rasne mržnje od strane Pariškog kaznenog suda u ponedjeljak, 17. siječnja, jer je maloljetne migrante bez pratnje na CNewsu opisao kao “lopove”, “ubojice” i “silovatelje” u rujnu 2020.

G. Zemmour će se žaliti na ovu odluku, najavio je njegov odvjetnik Olivier Pardo. Na Twitteru je kandidat krajnje desnice osudio “ideološku i glupu presudu”. “Ovaj sustav proizvodi verbalne delikte u industrijskim količinama. Hitno je potrebno izbaciti ideologiju sa sudova”, napisao je.

“Istina je da te “maloljetne osobe bez pratnje”, koje vrlo često nisu ni maloljetne ni izolirane, karakterizira njihova neredovita prisutnost na našem teritoriju i velika sklonost delikvenciji, pa i kriminalitetu. Kao građani Francuske, moramo zahtijevati pravo da se pozabavimo ovim pitanjem (…) bez rizika da nas organi pravde gone”, nastavio je kandidat.

Smatrajući da je kandidat kriv za izazivanje mržnje i rasno vrijeđanje, tužiteljstvo je zatražilo kaznu od 100 dana zatvora ili – 100 eura po danu, odnosno 10.000 eura s mogućnošću zatvorske kazne u slučaju neplaćanja. Pariško tužiteljstvo također je zatražilo novčanu kaznu od 5.000 eura za direktora izdanja CNewsa Jean-Christophea Thieryja de Bercegola du Moulina, kojem je suđeno zajedno s Ericom Zemmourom, kao što je uobičajeno na suđenjima za novinare. Kažnjen je s 3.000 eura. “Osuditi šefa za tisak znači osuditi slobodu izražavanja malo po malo. Pogotovo kada je tema suštinska rasprava, pravo političko pitanje”, reagirao je njegov odvjetnik Me Olivier Baratelli, koji će se također žaliti.

Kandidat za vrhovnu dužnost, koji je izbjegao raspravu 17. studenog, u ponedjeljak nije bio nazočan 17. popravnom vijeću na čitanju presude. Već više puta procesuiran za rasno vrijeđanje, poticanje na mržnju ili osporavanje zločina protiv čovječnosti, g. Zemmour je ovoga puta pozvan od strane tužiteljstva zbog njegovih izjava o maloljetnim migrantima bez pratnje.

Trideset udruga građanskih prava
Dana 29. rujna 2020., tijekom debate u emisiji “Face à l’info” na CNewsu nakon napada pred bivšim novinarima novina Charlie Hebdoa, polemičar je potvrdio: “Oni (migranti) nemaju što raditi ovdje, oni su lopovi, oni su ubojice, oni su silovatelji, to je sve što su, moraju biti otpušteni i ne smiju ni doći. »

“To je trajna invazija”, “to je problem imigracijske politike”, prozborio je tada u ovom programu čiji je kolumnist bio. “Prezirne, nečuvene primjedbe”, koje pokazuju “nasilno odbacivanje” i “mržnju” imigrantskog stanovništva i koje su prešle “granice slobode izražavanja”, ocijenio je predstavnik državnog odvjetnika.

“Nema ni trunke rasizma u Eric Zemmouru”, koji samo kaže “stvarnost”, ponekad na “brutalan način, svojim riječima”, podržao ga je Me Olivier Pardo, pozivajući se na “politički stav”. Za vijeće nije stajao navod za poticanje na rasnu mržnju: “Maloljetnici bez pratnje nisu ni rasa, ni nacija, ni etnička skupina. »
Tridesetak udruga pridružilo se kao građanske stranke, uključujući SOS-Racisme, Liga za ljudska prava (LDH), Međunarodna ligu protiv rasizma i antisemitizma (Licra) i Maison des Potes, kao i dvadesetak regionalnih vijeća. (Le Monde).

Odgovornost za informacije


Građanske stranke su u svojim molbama inzistirale na odgovornosti informativnog kanala čiji je “govor mržnje” opasan za društvo. Kontroverzni govori Erica Zemmoura (63), koji je sredinom rujna bio prisiljen napustiti CNews zbog svojih predsjedničkih ambicija, donijeli su mu petnaestak tužbi u posljednjih deset godina. Nekoliko je puta pušten, dva puta je osuđen zbog izazivanja mržnje.

Kandidatu krajnje desnice u četvrtak će se suditi u žalbenom postupku zbog osporavanja zločina protiv čovječnosti nakon što je u listopadu 2019. na CNewsu ustvrdio da je maršal Philippe Pétain “spasio” francuske Židove. Oslobođen je u veljači 2021. godine, s obzirom na to da su te opaske izrečene “isključivo tijekom rasprave o ratu u Siriji”.

Njegov odvjetnik tražit će prekid ovog ročišta, manje od tri mjeseca prije prvog kruga predsjedničkih izbora i “jer se radi o vrijeđanju slobode mišljenja”, ocjenjuje Me Pardo za AFP. Tvrtke i filmske ličnosti također su 27. siječnja optužile Erica Zemmoura za krivotvorenje, nakon neovlaštenog korištenja slika u isječku reklame za njegovu kampanju.

Konačno, pravda je također odredila novi rok za Erica Zemmoura u petak: sudit će mu se u svibnju 2023. za tešku klevetu, zbog komentara iz 2019. o “feminističkom pokretu” i “LGBT pokretu”. (Le Monde)

Previous articleOjeda ne odustaje od Dinama, nikome se iz kluba ne javlja na telefon!
Next articleKarta inteligencije europskih naroda razbjesnila Srbe!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here