Home Vijesti ‘Gluhi telefon’ oko suvenira na Korzu

‘Gluhi telefon’ oko suvenira na Korzu

1609
0

Iako je prošlogodišnja manifestacija Ljeto na Korzu, u sklopu koje su se na nekoliko štandova prodavali radovi šestero članova HDLU-a, katalozi i knjige o kulturnoj baštini Muzeja grada Rijeke i Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, bila više nego uspješna, ove je godine organizacija potpuno izostala. Provjeravajući gdje je stvar zapela, može se reći da je došlo do »gluhog telefona« jer se propust dogodio zbog čiste inercije i nedovoljnog angažmana obje strane: riječkog ogranka Hrvatskog društva likovnih umjetnika s jedne i gradskog Odjela za poduzetništvo s druge strane. Inače, inicijativa za ljetne štandove s umjetničkim radovima i suvenirima javila se prvi put još tijekom zime 2006.na 2007. godinu, kada su umjetnici sa svojim radovima drugu godinu zaredom sudjelovali s posebnim štandovima, koje im je Grad besplatno osigurao na manifestaciji u sklopu božićno-novogodišnjih blagdana.S obzirom na to da su reakcije bile više nego odlične, na samom početku 2007. godine održan je sastanak umjetnika s Gradom i tu je predloženo, a potom i prihvaćeno, da će se štandovi organizirati i tijekom turističke sezone. Iako je sve bilo dogovoreno usmeno, Grad je organizirao štandove i umjetnici su prezentirali i prodali svoje radove, a u Odjelu za poduzetništvo navode kako su: »U vrijeme održavanja i nakon manifestacije primali usmene informacije i informacije putem Novoga lista o zadovoljstvu građana ponudom na Korzu, ali i samih umjetnika«, ovog proljeća, kada je opet trebalo sve dogovoriti za ljeto koje je sada već na izmaku, dogodilo se jedno veliko »ništa«. Kako navode u gradskom Odjelu za poduzetništvo, HDLU nije poslao nikakav pismeni zahtjev za ponavljanjem ljetne manifestacije na Korzu.

    – Odjel za poduzetništvo je otvoren za inicijative umjetnika za organizaciju manifestacija, no u 2008. godini nismo zaprimili niti jedan zahtjev HDLU-a. Svaki prijedlog za organizaciju manifestacije ili događaja upućen Odjelu za poduzetništvo gotovo uvijek naišao je na odobravanje s naše strane. Odjel za poduzetništvo pruža i pružat će podršku svim zrelim inicijativama onih koji su se odvažili na djelovanje u društvu u duhu poduzetništva, pompozno dodaju u ovom gradskom Odjelu. U jednom dijelu ovakva reakcija Grada začuđuje, s obzirom na to da niti prošle godine nije bilo nikakvih pisanih tragova niti zamolbi od strane umjetnika, pa je svejedno manifestacija održana.
    – Mi smo u nekoliko navrata telefonski kontaktirali gradski Odjel za kulturu, s kojim inače komuniciramo, no oni su nam više puta ponavljali kako oko štandova za umjetnike tijekom ljetnih mjeseci čekaju odgovor od Odjela za poduzetništvo. Prošli su mjeseci, došlo je ljeto i ništa se nije uspjelo realizirati, navodi tajnica riječkog ogranka HDLU-a Jasna Rodin. I tako dok je s jedne strane Grad još jednim svojim primjerom podlegao svojoj birokratskoj praksi, očekujući »papir« koji bi, kako sami kažu, riješio sve probleme, mora se priznati da su se i umjetnici ponijeli prilično letargično oko cijele stvari, očekujući da će se sve skupa riješiti samo od sebe i da će interes iskazan samo telefonom biti dovoljan za organizaciju manifestacije, umjesto da su cijeloj priči pristupili s većom dozom odlučnosti i inicijative. (novi list)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here