Home Vijesti Goran Frković – najmlađi hrvatski župan?

Goran Frković – najmlađi hrvatski župan?

3494
5

Kandidat Akcije mladih i Liste za Rijeku za župana Primorsko-goranske županije je potpredsjednik Akcije mladih, tridesetjednogodišnji odvjetnik Goran Frković. U ove dvije stranke smatraju da je primorsko-goranskoj županiji potreban novi vjetar u jedra, te da je sadašnji Župan, Komadina imao dovoljno vremena da ostvari svoje vizije i pokrene projekte za koje smatra da su neophodni za Županiju, budući da je Župan već osam godina.


Akcija Mladih i Lista za Rijeku za župana su kandidirali Gorana Frkovića

Kao glavne točke svog djelovanja i putem kandidata za Župana, kao i putem liste za županijsko vijeće Frković smatra donošenje strategije gospodarenja otpadom, povlačenje sredstava iz pristupnih fondova Europske Unije, problem negativnog nataliteta, te vizija razvoja koja prema njemu danas danas u županiji ne postoji.
– Radi se stihijski, od danas do sutra. To se najbolje može vidjeti na primjeru nicanja novih naselja, turističkih zona. Otok Krk već danas ima problema sa vodoopskrbom u ljetnim mjesecima, a prostornim planovima su predviđena brojna nova naselja, bez da se itko pitao da li će ta naselja imati zadovoljavajuću infrastrukturu i da li će ona narušiti ekosustav. Iako smo još pred dva desetljeća slušali o tome da ne želimo od Hrvatske betonizaciju i novu Španjolsku ona se upravo desila.


Bojan Kurelić, Goran Frković, Danko Švorinić, Predrag Blečić

Frković je za takvo stanje optužio korumpirane političare koji su u sprezi s građevinskim lobijima uspjeli storiti preduvjete za apartmanizaciju Županije i nanošenje nepopravljive ekološke šetete.

Kao još jedan primjer nepostojanja vizije razvoja u Akciji mladih i Listi za Rijeku su istaknuli prometnu infrastrukturu.
– Dok u Europi vlakovi sve više preuzimaju ulogu transporta građana na posao, u našoj Županiji su pruge još iz doba monarhije, iako bi brzi vlakovi mogli daleko olakšati život građana Liburnije, Matulja, Gorskog kotara, grobničkog kraja, kao i smanjili broj automobila u Rijeci, smatraju predstavnici ovih dvije stranaka

– Građani ove Županije će imati dvije opcije. Prva je zaokružiti kandidata SDP-a ili HDZ-a, stranaka koje su prodali budućnost čitavih generacija, jer sjetimo se afera Riječke Banke, Viktor Lenca, Brodosplita, koje su režirali i jedni i drugi. Upravo su te dvije stranke nametnule korupciju i nepotizam kao obrasce ponašanja u hrvatskom društvu i politici, S druge strane birači mogu zaokružiti moje ime i na taj način stati uz generaciju koja je shvatila da se sami moramo izboriti za vlastitu budućnost, stati uz mlade, školovane ljude koji ne žele trbuhom za kruhom u bijeli svijet, već znaju da Hrvatska može biti puno ljepše i pravednije mjesto za život samo ako kažemo dosta korupciji i nepotizmu, zaključio je svoje predstavljanje Goran Frković.

Frkovićevu kandidaturu je u ime Liste za Rijeku podržao član predsjedništva Danko Švorinić istaknuvši kako očekuje da će ovom kandidaturom građanima biti pružena dostojna alternativa kandidatima centralističkih opcija iz SDP-a i HDZ-a te prolazak u drugi krug izbora.

– Sadašnji državni sustav pretvorio je županije u slijepo crijevo između državne i lokalne razine vlasti, kršeći na određeni način i hrvatski ustav koji jamči pravo na regionalnu samoupravu, no koja do danas zapravo još nije profunkcionirala. Nezadovoljni smo što se u našoj županiji čak i tako male ovlasti koje ima županija nisu u dovoljnoj mjeri iskoristile, smatra Švorinić.

U Listi za Rijeku su u Frkoviću prepoznali regionalističkog kandidata te su na pressici pozvali sve regionaliste i regionalističke opcije da upravo njemu daju svoj glas kao protutežu centralističkim opcijama koje se primorsko-goranskoj županiji nude s državne razine.

– Evropsko, a i hrvatsko, iskustvo pokazalo je kako su najrazvijenije evropske regije upravo one u kojima su na vlasti lokalne/regionalne stranke, istaknuo je Švorinić.

– U slučaju Gorana Frkovića, radi se o mladom i sposobnom čovjeku za kojeg vjerujemo da će ga javnost prepozneti kao alternativu potrošenom kandidatu iz SDP-a koji u 2 i pol mandata nije napravio baš ništa po cemu bi ga županija zapamtila po dobrom ili po lošem, ali i alternativa drugom kandidatu iz HDZ-a koji regionalnu samoupravu vidi kao razinu vlasti koja bi do izvora sredstava trebala dolaziti moljakanjem centrale, a ne sveobuhvatnom regionalizacijom i decentralizacijom. Za razliku od prvog koji bi državu nešto malo decentralizirao i drugog koji ju ne bi decentralizirao nimalo, mi se zalažemo za radikalne reforme državnog ustroja nakon kojeg bi s glavninom sredstava zarađenih na našem području, raspolagali mi sami.

U Listi za Rijeku misle da je sazrijelo vrijeme da sa najmlađim hrvatskim županom riječka regija zauzme svoje mjesto u društvu evropskih regija, a uvjereni su da do većih ovlasti i regionalne autonomije ne možemo doći dok god župani budu dolazili iz centralističkih stranaka. (rd)

5 COMMENTS

  1. Rijecani napokon imaju alternativu SDP-u i HDZ-u,bilo je i vrijeme…

    Rijeka za Listu,Lista za Rijeku! 😉 🙂

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here