Home Mozaik Grad koji je odlučio pobiti sve svoje golubove

Grad koji je odlučio pobiti sve svoje golubove

173
0
pexels ashuphotography 1406506

Plan koji je utvrdilo općinsko vijeće Limburg an der Lahna u Njemačkoj odobrilo je stanovništvo putem referenduma. U sljedeće dvije godine oko 700 primjeraka prisutnih u gradu bit će eliminirano

Kako riješiti problem prevelikog broja golubova u gradu? Jednostavno: “legaliziranim” istrebljenjem putem  referenduma. Možda se nekome čini suludo, ali tako su odlučili stanovnici Limburg an der Lahna, njemačkog grada s 36 tisuća stanovnika koji se nalazi nedaleko od Frankfurta. Tijekom proteklog vikenda, uz europske izbore, građani Limburga zamoljeni su da se izjasne o, u najmanju ruku, neobičnoj temi: ubijanju oko 700 golubova u gradu.

Plan za istrebljenje golubova

Priča je počela prošlog 13. studenog, kada je gradsko vijeće odobrilo brutalan plan za smanjenje populacije golubova. Strategija je zapravo uključivala namamljivanje ptica u zamku koje bi, kad bi se našle u kavezu,  hicima iz pištolja u glavu  “završavale” sa slomljenim vratom. Strategija je odmah izazvala reakciju udruga za prava životinja, koje su time dobile mogućnost organiziranja referenduma o ukidanju odluke gradskog vijeća.

Ishod referenduma: građani odlučili da treba pobiti golubove


Dana 9. lipnja građani Limburg an der Lahna izašli su na birališta. Narodno savjetovanje imalo je neočekivani ishod: 53,45% birača glasalo je za odbacivanje referendumskog pitanja, posljedično odobravajući istrebljenje 700 golubova. To bi se trebalo dogoditi u roku od sljedeće dvije godine, ali uz pomoć sokolara. Referendum je, prema normi, uključivao pitanje formulirano na način da je bilo moguće odgovoriti samo s “da” ili “ne”. Rezultat glasovanja smatrao se važećim tek nakon postizanja minimalnog postotka birača, izračunatog na temelju onih koji imaju pravo glasa. U slučaju Limburga, od 36 tisuća stanovnika pravo glasa ima 26 tisuća ljudi. Da bi glas bio valjan bilo je potrebno prikupiti najmanje 6662 glasa. Ta brojka premašena je tijekom izbornog vikenda: važećih glasova bilo je 7.530.

Reakcija udruga


“Stadttaubenprojekt Limburg”, gradski odbor koji se protivio ubijanju ptica, izrazio je svoje ogorčenje na društvenim mrežama: “Ovo je užasan dan za prava životinja”. I Marius Hahn, gradonačelnik grada, bio je iznenađen rezultatom referenduma: “Ovo je ishod koji je za nas bio nepredvidiv. Građani su iskoristili svoje pravo i odlučili.”

Unatoč rezultatu referenduma, njemačke udruge koje se bave zaštitom prava životinja nadaju se obratu, predlažući alternativne metode za smanjenje i držanje populacije golubova pod kontrolom. U Švicarskoj i mnogim talijanskim gradovima nametnuta je zabrana hranjenja golubova. U drugim krajevima postavljeni golubinjaci iz kojih se mogu izvaditi jaja prije nego što se izlegu. Drugi su europski gradovi umjesto toga uveli ptice grabljivice koje mogu “loviti” golubove, držeći ih tako podalje od središnjih područja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here