Home Vijesti Grad Rijeka na putu u bolje sutra ili bankrot?

Grad Rijeka na putu u bolje sutra ili bankrot?

168
8

Gradski vijećnici su nakon dvosatne rasprave usvojili Godišnje izvješće o izvršenju Proračuna za 2011. g. koje je podnio gradonačelnik Obersnel. Protiv su bili HDZ-ovci i PGS-ovci dok je Lista za Rijeku bila suzdržana. Razlozi zbog kojih je proračun ostvaren u manjem iznosu od predviđenog su prema gradonačelnikovom izvještaju nulti rast BDP-a, manji prihodi od poreza na dohodak, porast nezaposlenih, smanjenje prihoda od poreza na promet nekretnina te pad aktivnosti u građevinarstvu. Grad Rijeka je u 2011.g. ostvario Proračun u visini od 769.409.677,17 kuna. Usprkos rebalansu te brojnim smanjenjima stavki, manjak prihoda proračuna iznosi 48.936.790,05 kuna i te su financijske obaveze, prebačene u 2012. g.


foto: rijeka.hr

U ime Kluba HDZ-a Tomislava Zečević Pedić je kazala kako je gradonačelniku uvijek netko drugi kriv. “Prije je to bila HDZ-ova vlada, a sad će se izgovori mijenjati, jer je na vlasti koalicija. Pravo stanje koje se očitava iz izvještaja je da smo u planiranju onog što smo trebali ostvariti fulali za 166 milijuna kuna, i za to, naravno, nitko neće odgovarati”, upozorila je Zečević Pedić.

Dinko Beaković u ime Kluba PGS-a gradonačelniku je zamjerio što Izvješće ne sadrži ni jednu riječ samokritike, niti promišljanje je li se nešto moglo drugačije napraviti, dodavši da treba tražiti rješenja, a ne alibije. Danko Švorinić (Lista za Rijeku) mišljenja je da građani Rijeke trebaju promjene s obzirom na preko milijardu duga napravljenog u mandatu gradonačelnika i činjenice da “riječka sudbina” sve više liči Senju i Bakru. Od aktualnih crnih trendova Švorinića više zabrinjava činjenica da gradska vlast nema odgovora na niti jedan gorući problem od nesposobnosti da dovede investicije, zaustavi pad stanovništva ili činjenicu da Rijeka nema industrijsku zonu.” Predrag Blečić (Lista za Rijeku) je kazao da nema vizije niti strategije razvoja te predložio da se na tu temu na jednoj od sjednica Gradskoj vijeća upriliči rasprava.

Odgovarajući na kritike gradonačelnik Obersnel je kazao da ne zna otkuda toliko negativne energije. “Svjedoci smo svega što se događalo u posljednjih pet godina. Funkcioniramo u okvirima u kojima je poduzetnička klima rezultat gospodarske klime u Hrvatskoj. Kriv sam što sam vjerovao podacima koje je sastavljalo ministarstvo financija i Vlada RH. Lokalna samouprava ne može planirati deficit, već se možemo zadužiti samo za kapitalne projekte. Ako imate prihode, morate ih raspodjeliti, jer su to javni novci i tako nalažu hrvatski zakoni. Na neke okolnosti ne možemo utjecati, ali se ne može reći da nismo pokušali, što smo pokazali na primjeru Istravina kojemu smo rekli da ukoliko maknu proizvodnju na tom zemljištu neće moći nešto drugo napraviti. Zašto su Filipinci uložili toliki novac u luku ako je Rijeka besperspektivni grad? Nitko tko ima kapital tako ne razmišlja. Trebamo se pitati gdje su potrošeni novci od projekta Rijeka Gateway, zašto nije izgrađena cesta D-403, zašto se 8 godina nije radilo na restrukturiranju HŽ-a. Danas se u Zagreb vlakom putuje duže nego sam ja putovao kao student prije 30 godina. Sad nam se pruža prilika da ulaskom u EU ponovno ostvarimo razvoj. Hoćemo li to iskoristiti ili ne, ovisi samo o Rijeci. Bez sinergije sa državnom politikom toga nema.” (rijeka.hr/rd)

Previous articleŠvorinić: Ovakvi natječaji za poslovne prostore su lakrdija i izravan doprinos proračunskoj rupi
Next articleSlučaj Lovorka: ‘Tko je jamio, jamio je’ na riječki način

8 COMMENTS

 1. Nisam Obijev fan ali u nekim stvarima objektivno ima pravo, a jedna od njih je sigurno Rijeka Gateway i tu prvenstveno mislim na izgradnju nove ZG obale. Dugo sam u poslu sa kontejnerima te mogu reći da Rijeka slobodno može imati 2 dislocirana terminala u centru grada…tko kaže da su to gluposti onda on sam govori gluposti jer najveća svjetska kontejnerska luka ih ima 4 u centru grada .
  Ta luka/grad/država se zove SINGAPORE,a terminali su:
  – Brani – dužina obale = 2.6 km,dubina = 15 m , kontejnerskih mostova / dizalica = 32
  – Keppel – ” ” = 3.2 ” , ” = 15.5 m , ” ” ” = 42
  – Tanjong Pagar – ” ” = 2.3 ” , ” = 14.8 m , ” ” ” = 29
  – Pasir Panjang – ” ” = 7.9 ” , ” = 16 m , ” ” ” = 87

  Sva 4 terminala su u 2011 ukupno prekrcala 29.370.000 TEUA.
  Sada vam je valjda jasnije zašto je razvoj Riječkog prometnog pravca bitan za HR , mi ne proizvodimo ništa,skupi smo, neefikasni, osim turizma(opet pozicija zemlje) nemamo svijetu baš mnogo toga za ponuditi , ali zato je tu goestrateški položaj Rijeke da barem malo to nadoknadi.
  Izgubljeno je dragocijenih 10 g. razvoja luke zbog nesposobnih , ali pogodnih birokrata( Hlača,Vukorepa) čije je vrijeme da odu
  došlo jer oni nisu rješenje problema- oni su sama srž problema.
  Luka Rijeka može i MORA biti generator razvoja ovoga kraja jer mi drugog izbora nemamo.
  Kinezi su to prepoznali, PODRŽIMO IH ili nam se zaista loše piše !

 2. prošlogodišnji prometa kopera je bio 590 tisuća TEU, a rijeke 130 i već je začepljen jer nema adekvatne željezničke infrastrukture. naravno da treba podržati svako ulaganje u riječki prometni pravac ali naivno je očekivati da će nas spasiti jedna cesta i jedan terminal. glavna korist od luke nije u pretovaru tereta i špediciji nego u pratećoj industriji koja uz nju djeluje. na tome treba raditi. što se tiče nekih većih strateških iskoraka riječke luke u odnosu na konkurenciju, toga neće biti bez nizinske pruge i širenja na krk, a toga nema na vidiku u ovom stoljeću.

 3. Promet riječke luke nije ekonomija već politika. Izvjesni Hlača i Vukorepa su problem, jer služe politici a ne interesima riječkog prometnog pramca. Prema tome nije problem Koper, već nakaradna politika u kadriranju prvih koji služe politici, a ne interesima hrvatskog prometnog pravca. Ministar je jučer bio u Rijeci, a nije detektirao problem, već je sve ostalo na razini postojećih stanja. Nije ni čudo da rezultata nema.

 4. Ma tko je taj Rupćić u HDZ-u koji je igrao za Ksor, a Mile ga je gurnuo k Butkoviću?.

 5. Građani su siti ovi koji vode grad od 45g. a strategija kojom se oni vode je stvaranje u javnosti slike da je ovo grad crvenih i svoju nesposobnost i greške koje vuku ispravljaju nakon što građani počnu prigovarati. Nadam se da na sljedećim lokalnim izborima, građani izaći na biralšta i glasati za koaliciju kojoj će biti glavni cilj boljitak življenja građana Rijeke i smjena ovih nesposobnih koji vladaju gotovo 70g.. Ja sam fiuman i imam puno prijatelja hrvata iz Bosne i mi se ni 1% ne osjećamo crvenima a SDP-U poručujem da se na svojim skupovima tako iznjašnjavaju jer ima puno riječana kojima je komunističkirežim donio zlo. BOG I HRVATI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here