Home Kolumne Grad Rijeka ne želi zabraniti cirkuske predstave sa životinjama

Grad Rijeka ne želi zabraniti cirkuske predstave sa životinjama

2174
17

Prijatelji životinja u siječnju ove godine poslali su molbu gradonačelniku Rijeke Vojku Obersnelu da Grad Rijeka zabrani održavanje cirkuskih predstava u kojima sudjeluju životinje. Gradonačelnik je to odbio i tako, za sada, Rijeka nije jedan od 32 hrvatska grada koji su zabranili cirkuske predstave sa životinjama. Naime, prema Zakonu o zaštiti životinja koji je stupio na snagu 1. siječnja 2007. zabranjeno je držanje divljih životinja u cirkusima te njihovo korištenje u cirkuskim i drugim predstavama sa životinjama. No ovim zakonom nisu obuhvaćene domaće životinje, o čemu iz Prijatelja životinja kažu:

„Iako smo prilikom sudjelovanja u izradi aktualnog Zakona o zaštiti životinja inzistirali da se zakonom zabrane nastupi svih životinja u cirkusima, te da se zabrani i samo držanje životinja u cirkusu (neovisno nastupaju li ili ne), trenutno su u Hrvatskoj zabranjeni jedino nastupi cirkusa s divljim životinjama. Također, Zakon se površno i krivo tumači, pa se (iako je zabranjeno) tolerira držanje divljih životinja u cirkusu ako ne nastupaju, no cirkus zarađuje na njima naplaćivanjem fotografiranja i razgledavanja. Kao udruga i dalje ćemo raditi na tome da se pri idućim izmjenama Zakona uvaži zahtjev Udruge za zabranom držanja i nastupa svih životinja u cirkusima, kao sto je to primjerice u susjednoj BiH, gdje cirkusi sa životinjama ne mogu niti ući u državu, te se time sprječava daljnje maltretiranje životinja, te nastavljaju: „ Iako divlje životinje teže podnose stresove i mučenja koja su sastavni dio života u cirkusu, ne postoji nikakav opravdani razlog za iskorištavanjem domaćih životinja u cirkusu.“

Tako je i na Preluku nedavno gostovao talijanski cirkus Medrano. U predstavama su koristili samo domaće životinje, a navodno su preko granice htjeli prenijeti i ljame i neke druge divlje životinje, što im, zbog hrvatskih zakona, nije bilo omogućeno.

                                                            cirkus Medrano nedavno je gostovao u Rijeci

Koliko domaće životinje u cirkusima pate najbolje ilustriraju pritužbe koje su PETA-i poslali posjetitelji cirkusa diljem svijeta koji su svjedočili udaranju pasa i konja, hranjenju pasa samo kad nastupaju i izvode svoje točke pravilno te bacanju prestravljenih mačaka s visokih platformi na male jastuke ili primjerice pothranjivanju konja.                                         

U svojoj odbijenici gradonačelnik Obersnel je Prijateljima životonja poručio da: „Unatoč zalaganju Grada Rijeke za životinje i njihovu zaštitu, odnosno zabranu mučenja bilo koje životinjske vrste, u kontekstu odredbe Zakona o zaštiti životinja, ne postoji pravni osnov temeljem kojega bi nadležno tijelo Grada Rijeke kao jedinica lokalne samouprave imalo mogućnost donošenja odluke o zabrani cirkusa sa svim životinjama.“ Gradonačelnik je dodao kako Grad Rijeka jedino može ne dozvoliti cirkuske predstave sa životinjama na prostoru koji je u njegovom vlasništvu ili za koji je nadležan, ali da bi donošenje odluke o zabrani cirkuskih predstava sa svim životinjama bilo „prekoračenje zakonskih ovlasti te ujedno i nadležnosti Grada utvrđene propisima.“

Kako su se Prijatelji životinja u svojoj molbi pozivali na primjer Velike Gorice koja je 2005. donijela odluku o zabrani održavanja cirkuskih predstava i primjere nekih gradova koji su isto napravili 2005. i 2006., gradonačelnik ih je upozorio da su te odluke donesene dok još nije stupio na snagu aktualni Zakon o zaštiti životinja. Međutim, iste odluke tijekom 2009., dakle nakon donošenja Zakona, donijeli su i gradovi Samobor i Mali Lošinj.

Iz ureda samoborskog gradonačelnika kažu: „Na Kolegiju gradonačelnika Savjet za razvoj Grada razmotio je molbu Prijatelja životinja kojom traže da Grad Samobor zabrani nastupe životinjskih točaka kao što su napravili brojni drugi gradovi, a potom je i donesena odluka“ te napominju da je bilo dosta polemika Gradske službe i pravnika u potrazi za zakonskim uporištem i mogućnostima, međutim na kraju se odlučilo na potpunu zabranu cirkuskih točaka sa životinjama.”

                                                    hrvatski gradovi koji su zabranili cirkuse sa životinjama

Iz Malog Lošinja svoju odluku objašnjavaju: „Prilikom donošenja Odluke rukovodili smo se u bitnome činjenicama da životinje u cirkusima većinu svojeg života provode u lancima ili zatvorene u malim prostorima ili transportnim vozilima, da im se uskraćuju hrana i voda kako bi se izbjegao nered na pozornici, da su okovane, zatvorene i često pod sedativima, da se nad njima tijekom dresure primjenjuju bičevi, električne palice i drugi opasni alati kako bi ih se navelo na poslušnost. Člankom 53., stavak 1. Zakona o zaštiti životinja zabranjeno je samo držanje divljih životinja u cirkusima te njihovo korištenje u cirkuskim i drugim predstavama sa životinjama, ali u kontekstu ostalih odredbi istog Zakona navodi se općenito zabrana mučenja svih životinja, ne samo divljih“.

Primjeri Velike Gorice i Samobora pokazuju da tamo gdje ima (dobre) volje, ima i načina da se odluke provedu. (sp)

17 COMMENTS

 1. vazno da je nasem obiju dobro, da je sve siri i da pusi viski na jahti,a vi zivotinje ko vam je kriv. Kriv je uvijek netko drugi, nikad obi

 2. kako možete očekivat da jedna životinja poput vepra koja ljude drži u kavezima i maltretira ih razumije suprotno. ako ih oslobodi mogle bi ga ugrozit recimo neki lav ili antilopa pa on nebi mogo vladat

 3. Mislin malo kulture nebi bilo na odmet, naime po Vama Obi je kriv sto postoje cirkusi?Malo racionalnog razmisljanja nebi skodilo,naime cirkusi idu svijetom vec dugi niz godina,znaci postojali su i prije Vas i poslije Vas ce.Ukoliko se zna da su zivotinje u nemogucim uvjetima treba reagirat netko drugi na nivou drzave, Svugdje u svijetu postoje zabavni parkovi,cirkusi, samo smo mi veliki prijatelji zivotinja, a tako mali prijatelji LJUDI.

 4. daj srky pročitaj tekst prije nego što kenjaš gluposti. lijepo piše da je obersnel odbio zabraniti cirkusima sa životinjama da dođu u rijeku. i tko je onda odgovoran ako nije on?

 5. Vepar ne poštuje ljude a od životinja poštuje samo svoje veprove koji haraju Rijekom već 20 godina

 6. Dušebrižnici!

  A svi nosite kožne cipele i tenisice!

  Ma šta dušebriznici!

  Bedaci pod barjakom!

 7. ova izjava je na razini izjave Mije Begović da i salata plače dok je beru pa neka je vegetarijanci prestanu jesti ili izjave Vlatke Pokos da šta nju kritiziraju što za izradu njezine bunde treba ubiti dvoznamenkasti broj činčila, neka kritiziraju one koji ih ubijaju, a ne nju. čestitam ti što što si se našao u društvu ove dvije priznate hrvatske intelektualke.

 8. Tako je dušebriznici, trebali biste hodati bosi kao lovre. On je pravi prijatelj životinja. Pogotovo šumskih životinja kao što je Vepar 😉

 9. Obi je vepar. Ali nažalost samo po stasu! Ne i po životnim vidicima, jer da je vepar i po živatnim vidicima, inteligentnije bi se obnašao kao predstavnik životinjskog roda, nego što se obnaša kao vepar u ljudskoj formi 🙁

  Žalosno! Ipak su mu bitniji komunalni doprinosni, naknade i rentanje Preluka, koji je pustoš, pa makar i preko leđa životinja.
  Pušiona!

  Btw, ljudske snage cirkusa, performeri, samovoljno, samoincijativno, privređuju vlastitu egzistenciju nastupima u cirkusu!
  Životinje nitko ne pita, da li su sretnije u divljini gdje pripadaju, zološkom vrtu, ili cirkusu!
  Svakako da treba njegovati cirkusku tradiciju, i nesputavati rad bilo kojeg pojedinca, koji se želi javno izraziti, pogotovo art pristupom, nastupom…ali za to se koriste ljudski resursi – ljudskih artista, ne životinja-kojima nije prebivalište scena, reflektori, kavezi, pljesak publike, blicevi fotoaparata, žongliranje, poziranje etc…

 10. Od srca potpisujem srkyeve riječi.
  Pa dajte, ako Obi to nije zabranio, možda čovjek zna da to nije toliko njegov problem. Dragi moji prijatelji životinja, i ja ih volim, ali radje serite cirkusima, bacite šibicu kad sljedeći put dođu na preluk, poradite na njihovim zakonima.
  Cirkuse ne volim. Ali mi je žao što je propala mogućnost da vidim ljame. Umm.

 11. srce na koje se pozivaš valjda imaš, ali vidim po onome što pišeš da ti razum nedostaje. 🙂 “možda čovjek zna da to nije toliko njegov problem” pa on JEDINI u rijeci ima ovlast da to zabrani. riječ je o njegovoj dobroj volji koja je u ovom slučaju izostala.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here