Home Vijesti Gradonačelnica Graza, simpatizer jugoslovenskih partizana i Tita, proglašena za Svjetsku gradonačelnicu 2023. godine

Gradonačelnica Graza, simpatizer jugoslovenskih partizana i Tita, proglašena za Svjetsku gradonačelnicu 2023. godine

271
2
MixCollage 31 Jan 2024 04 47 PM 9024
MixCollage 31 Jan 2024 04 47 PM 9024

Elke Kahr, gradonačelnica Graza u Austriji, dobila je nagradu Svjetske gradonačelnice za 2023. godinu za svoju nesebičnu posvećenost svom gradu i njegovim ljudima, kao gradska vijećnica i gradonačelnica. Gradonačelnica Kahr dokazala je da vođenje lokalne politike blizu svojih sugrađana (u Bürgernäheu) može biti uvjerljivo i uspješno. Njezina odluka da velik dio svoje plaće podijeli s ljudima u nevolji izazvala je divljenje diljem svijeta.

Kako piše na službenoj stranici organizacije World Mayor:

“Elke Kahr, gradonačelnica Graza, istinski je primjer liderstva i predanosti. Njezino vođenje gradom pretvorilo je Graz u model održivosti, inkluzivnosti i kulturnog bogatstva. Pod njezinim vođstvom, grad je procvao u živopisnu i ekološki osviještenu zajednicu. Gradonačelnica Kahr svojom predanošću podršci lokalnih poduzeća, zelenih inicijativa i umjetnosti obogatila je živote stanovnika Graza, čineći grad predivnim mjestom za život. Njezina posvećenost slušanju građana je pohvalna. Graz ima sreću imati takvu posvećenu i vizionarsku vođu.

Njezini odnosi s bivšim jugoslavenskim zemljama su topli

“Elke Kahrina poštovanje prema ljudima proteže se i prema drugim gradovima. Njezini odnosi s bivšim jugoslavenskim zemljama su topli, posebno s gradonačelnicima Slovenije, koja leži nekoliko kilometara južno od Graza. Nastojala je uspostaviti kontakte s gradovima diljem Europe, a njezin ugled privukao je pažnju i drugih. Ambasadori Švedske, Dominikanske Republike i Vijetnama posjetili su je, stvarajući veze koje sežu diljem svijeta. Njezina podrška velikoj slavenskoj dijaspori u Graza čini ga diplomatskim središtem između Balkana i Austrije.”

U posljednjih nekoliko godina, njezina Komunistička partija Austrije (KPÖ) doživjela je impresivan povratak u austrijsku političku arenu, s posebnim uspjehom u Štajerskoj. Njihov uspon na lokalnim izborima u Salzburgu, gdje su osvojili 12% glasova (u samom gradu Mozarta čak 22%), označio je prekretnicu. Ipak, prava politička priča odvija se u Grazu, gdje je KPÖ postala ključna politička sila zahvaljujući svojem fokusu na stambenu politiku i revolucionarnom pristupu transparentnosti.

Stambena politika KPÖ-a u Štajerskoj postala je ključna točka privlačenja podrške građana. S naglaskom na javnom stanovanju, pravednim najamninama i energičnom borbi protiv špekulacija, komunisti su postali glas onih koji traže pravednost. Njihov mali, ali učinkovit populistički potez, gdje vijećnici dijele dio svoje naknade s Općinom, dodatno je ojačao njihovu političku platformu.

Strastvena zagovornica komunističkih ideala

Vođa ove političke revolucije je Elke Kahr, gradonačelnica Grada Graza i strastvena zagovornica komunističkih ideala. Njezina pobjeda na izborima s 28,9% glasova nije samo rezultat političkog angažmana, već i duboke predanosti socijalnoj pravdi. Kahr ne samo da dijeli svoje političke uvjerenje s javnosti, već i dvije trećine svoje plaće daje siromašnima, pružajući pomoć velikom broju ljudi u zajednici.

Jedna od značajki Elke Kahre koja privlači pažnju jest njezina iznimna otvorenost prema građanima. Njezin broj mobilnog telefona objavljen je na plakatima diljem grada, potičući direktnu komunikaciju s građanima. Ova nekonvencionalna pristupačnost postala je njezin zaštitni znak, ističući je kao političara koji stvarno sluša svoje birače.

Tito je već od djetinjstva bio pojam

Iako odbacuje usporedbe sa Staljinom, Kahr ističe svoju bliskost s Marksovom vizijom društva. Njena inspiracija potječe iz Johna Lennona i jugoslavenskog socijalizma, a želja joj je stvaranje radničke klase heroja, gdje svatko ima jednake mogućnosti, bez obzira na podrijetlo ili spol.

„Tito mi je već od djetinjstva bio pojam. Zahvaljujući njemu, Jugoslavija, prije svega zemlje u tom dijelu Europe, bile su najbliže mojim idealima.“

Zaključno, uspon KPÖ u Štajerskoj, pod vođstvom Elke Kahre, ne samo da mijenja politički pejzaž Austrije već i postavlja nova mjerila za angažiranost političara. Njezina fokusiranost na socijalnu pravdu, stambenu politiku i direktnu komunikaciju s građanima otvara novo poglavlje u politici, dajući glas onima koji žele vidjeti stvarne promjene u svojim zajednicama.

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here