Vijesti

Gradsko kazalište lutaka Rijeka: Novi programi, projekti i gostovanja za kraj sezone

Gradsko kazalište lutaka Rijeka: Novi programi, projekti i gostovanja za kraj sezone

Ravnateljica GKL Rijeka Magdalena Lupi Alvir sa suradnicima predstavila je različite novitete Kazališta – priču u pokretu „Čarobna svirala“ autorice Almire Štifanić, projekt LUTKOLAB za mlade umjetnike te brojna gostovanja Kazališta u Hrvatskoj, ali i šire – u Aziji.

„Čarobna svirala“

Iz ciklusa Pričopredstava, GKL Rijeka donosi novi oblik – priču u pokretu „Čarobna svirala“ autorice Almire Štifanić koja napominje kako je ovdje riječ o scenskoj igri, kojoj je ishodište u osnovnoj dječjoj potrebi za kretanjem. Naime, kroz jednostavne vježbe djeca slušaju priču „Čarobna svirala“ te tako obogaćuju jezični korpus i rekreiraju se. Uz samu autoricu, u predstavi sudjeluje i Alex Đaković, glumac-lutkar i sportaš zadužen za sportski dio ove priče. Predstava je namijenjena djeci, ali u njoj mogu sudjelovati i roditelji, odgajatelji, učitelji… Ova mobilna forma jedan je od programa Europske prijestolnice kulture Rijeka 2020 i sastavni dio programa Dječje kuće. Predstava je osmišljena za vanjske i unutarnje prostore vrtića i škola, a bit će izvedena i na ovogodišnjem festivalu Tobogan. Ovakvo učenje kroz interakciju ima i svoj likovni identitet kojeg su osmislile umjetnice Andreja Jandrečić i Sara Ivančan.

LUTKOLAB – natječaj za mlade lutkarske umjetnike

GKL Rijeka poziva mlade redatelje, dramaturge, glumce, likovne umjetnike i ostale, točnije umjetnike-lutkare do 30 godina starosti, da predlože lutkarsko-kazališne projekte za produkciju u kazališnoj sezoni 2018./2019. Natječaj je otvoren do 8. lipnja, a u uži izbor odabrat će se maksimalno 3 prijave. Autori koji uđu u uži krug bit će pozvani u Rijeku da osobno prezentiraju svoje ideje te kroz dvodnevnu radionicu s pojedinim glumcima ansambla GKL-a predstave svoj prijedlog projekta, nakon čega će najbolji prijedlog dobiti mogućnost postavke u profesionalnim produkcijskim uvjetima, s glumcima-lutkarima GKL-a na njihovoj sceni. Ciljana publika projekta moraju biti djeca od 0 do najviše 12 godina, a više informacija o natječaju te uvjetima i načinu prijave može se naći na službenoj internetskoj stranici Kazališta www.gkl-rijeka.hr.

LUTKOLAB je projekt kojeg Kazalište pokreće u okviru programa Dječja kuća Europske prijestolnice kulture Rijeka 2020.

Bliža i dalja gostovanja

Predstavu „Wanda LaVanda“ autorice Jelene Tondini i redateljice Morane Dolenc očekuje mala ljetna turneja: 28. lipnja gostuje na 58. Dječjem festivalu u Šibeniku, potom putuje na Hvar – 29. lipnja na Festival levande u Velom Grablju, a 30. lipnja u Stari Grad. Ista predstava krajem kolovoza putuje na drugi kontinent, u Aziju, u Iran na 17. Teheran Mobarak International Puppet Festival, koji se održava pod kapom Centra dramskih umjetnosti Irana. Festival ima veliku tradiciju; prvi je međunarodni kazališni festival nakon Islamske revolucije 1979. godine i jedan je od pet glavnih kazališnih festivala Irana. Održava se svake dvije godine, a GKL Rijeka je u njemu sudjelovao i 1996. godine s predstavama „Pinocchio“ i „Sabor ptica“.

Prisjetimo se, glumac-lutkar GKL Rijeka Zlatko Vicić za impresivnu je interpretaciju ovčice Wande u spominjanoj predstavi „Wanda LaVanda“ prošle godine dobio dvije nagrade, a od nedavno i Godišnju nagradu Grada Rijeke u 2018. godini.

Svakako još treba spomenuti dva gostovanja: autorski projekt Davida Petrovića „Beba Bebač“ 9. srpnja gostuje u Zavičajnom muzeju Drenove, a „Zamrznute pjesme“ autorice i redateljice Tamare Kučinović 17. rujna na međunarodnom festivalu PIF u Zagrebu.

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vijesti

More in Vijesti

Zračna luka Rijeka ove godine očekuje rast prometa od 5 do 10 posto

spFebruary 20, 2019

Na Drenovi opljačkan dućan, na Podmurvicama ukrali moped

spFebruary 20, 2019

Komadina: Marišćina mora prestati smrdjeti

spFebruary 19, 2019

Povijesni toponimi po Starom gradu bit će postavljeni krajem ožujka

spFebruary 19, 2019

Rijeka u magli!

spFebruary 19, 2019

Prometna nesreća na Kantridi

spFebruary 18, 2019

Zabio se u ogradu na zaobilaznici kod Matulja

spFebruary 18, 2019

Jedna osoba teže, šest lakše ozlijeđeno u prometnim nesrećama ovog vikenda

spFebruary 18, 2019

20 pripadnika Torcide zadržano zbog neispravnih ulaznica

spFebruary 18, 2019

Copyright © 2017 Rijeka danas.