Home Vijesti Gradsko vijeće i županijsku skupštinu čekaju dopunski izbori

Gradsko vijeće i županijsku skupštinu čekaju dopunski izbori

475
0

U sjeni drugog kruga izbora za gradonačelnika Rijeke i župana PGŽ pred nama su pregovori oko formiranja većine u riječkom Gradskom vijeću i Županijskoj skupštini.

Što se tiče situacije u Gradskom vijeću, SDP i partneri osvajaju 10 mandata. HDZ-u će pripasti 6 vijećničkih mjesta, a listi Davora Štimca njih 4. Četiri mandata u Gradskom vijeću Rijeke osvaja i Most. PGS i Laburisti imat će 3 mandata. Možemo! osvaja 2 mandata, a po mandat pripast će Akciji mladih i Uniji Kvarnera. Listi za Rijeku je za prelazak izbornog praga i prolazak u Gradsko vijeće nedostajalo svega 19 glasova ili 0,05%. Ne bude li prihvaćen njihov prigovor i zbog nepravilnosti ponovljeno glasanje na jednom biračkom mjestu u Rijeci, ostaju bez vijećnika u novom sazivu Gradskog vijeća.

SDP ostaje bez većine i u županijskoj skupštini budući da je koalicija SDP-PGS-IDS-HSU-HSS dobila tek nešto više od trećine glasova 35,66 posto, slijedi HDZ, HSLS – 25,17 posto, koalicija AM, UNIJA, ALTERNATIVA – 9,93 posto, LISTA IVA RINČIĆ – 6,04 posto, MOŽEMO – 5,94 posto, a kroz ušicu igle se u županijsku skupštinu provukao i MOST s 5,04 posto.

Situaciju i u Gradskom vijeću i u Županijskoj skupštini komplicira činjenica da će se 90 dana nakon izbora provesti dopunski izbori za predstavnike manjina kojih u ova dva predstavnička tijela ima manje od zakonom zagarantiranog broja. Tako će se za Gradsko vijeće raspisati dopunski izbori za jednog predstavnika srpske manjine dok će se u županijskoj skupštini birati dva predstavnika srpske manjine i jedan iz talijanske manjine. To bi moglo dodatno zakomplicirati ionako komplicirane odnose snaga nakon upravo održanih lokalnih izbora.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here