Home Biznis Hajdaš Dončić: U riječki prometni pravac do 2020. bit će uloženo 2...

Hajdaš Dončić: U riječki prometni pravac do 2020. bit će uloženo 2 milijarde eura

714
0

U Rijeci je danas održan treći sastanak Komisije za promet i infrastrukturu Jadransko-jonske euroregije.

Predstavnicima regija članica iz šest zemalja koje su pokrivene područjem Jadransko-jonske euroregije obratili su se dužnosnica za strategiju Opće uprave za mobilnost i promet Europske komisije, Lia Potec, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i župan Primorsko goranski Zlatko Komadina koji je naglasio kako se na ovom sastanku artikuliraju temelji donošenja buduće političke odluke Europske unije o uvrštenju tih prometnih koridora u mrežu europskih koridora:

“Naime, sve zemlje na trasi imaju isti cilj: povezati svoj sustav i turizma i luka i prometa i zračnih luka, dakle ispuniti kriterije multimodalnosti i više europske povezanosti. Mislim da to Jadransko-jonski koridor ispunjava, a Republika Hrvatska najviše na tome radi”, rekao je Komadina zahvaljujući ministru Hajdaš Dončiću na podršci koju daje ovoj inicijativi. Ministar je pak najavio i skoru javnu raspravu o Strategiji prometnog razvoja Hrvatske.

“Pokušao sam novu strategiju, koja će za 10-ak dana i ući u javnu raspravu, prezentirati jednim dijelom i na primjeru Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije jer jedini pravac koji je u potpunosti europsku mrežu za sada, je pravac koji povezuje Rijeku s Mađarskom i drugim zemljama Europske unije. Tu je već sada, od 2014. do 2020., moguće sufinanciranje izgradnje osnovne infrastrukture u vrlo visokim postotcima”, rekao je ministar Hajdaš Dončić i podsjetio:

“HŽ Infrastruktura je već sada ugovorila već sada projektiranje do građevinskih dozvola na većini dionica riječkog prometnog željezničkog pravca, a ukupna ulaganja do 2020. bit će oko 2 milijarde eura i većinom će biti financirane iz zajedničke blagajne Europske unije. Tu se, naravno, pruža velika mogućnost za Luku Rijeka. Vjerujem da će to Rijeci i Primorsko goranskoj županiji omogućiti brži i bolji razvoj što će osjetiti cijela Hrvatska”, kaže Hajdaš Dončić. (index.hr)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here