Home Vijesti Hitnoj u Rijeci ovo je jedna od težih sezona: ‘Puno je posljedica...

Hitnoj u Rijeci ovo je jedna od težih sezona: ‘Puno je posljedica kokaina’

289
0
(Credit: Daniel Foster/Flickr)

Iza medicinskih timova Objedinjenog hitnog bolničkog prijema Kliničkog bolničkog centra Rijeka jedna je od najtežih ljetnih sezona kad je riječ o broju obrađenih pacijenata.

U odnosu na neke ranije turističke sezone, broj pacijenata se gotovo udvostručio, pa je tako na sušačkom lokalitetu Odjela hitne medicine ovog ljeta u prosjeku obrađeno više od 200 pacijenata tijekom 24 sata, a na riječkom lokalitetu više od stotinu. “Mogu reći da je ovo najteže ljeto za naš odjel, barem otkako sam ja na čelu Objedinjenog hitnog bolničkog prijema, a to je već sedam godina.

Ipak, nikad nismo dobili više pohvala pacijenata pa smo tako i jučer dobili pisanu pohvalu pacijentice koja se ovdje liječila, koja je inače iz Zagreba i pohvalila nas je preko Ureda gradonačelnika Grada Rijeke”, govori u razgovoru za Novi list dr. Martina Pavletić, pročelnica Objedinjenog hitnog bolničkog prijema riječke bolnice.

Ljeto i turističku sezonu na Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu odradili su specijalisti hitne medicine dr. Nataša Mavrinac, dr. Marinka Otočan i dr. Mate Lerga.

Svi se oni slažu da je posla bilo više nego inače, ali ih opseg posla nije osobito iznenadio s obzirom na to da je ipak riječ o turističkoj sezoni, kada se broj stanovnika u toj, ali i susjednim županijama, koje u pravilu gravitiraju riječkoj bolnici, povećava za nekoliko puta.

“Svaka sezona rezultira pritiskom na hitni trakt jer se povećava broj stanovnika na ovom području, a Rijeka nije samo područje naše županije već i dviju susjednih, Ličko-senjske i Istarske županije.

Tu je, naravno, i pandemija covida-19, kod koje smo, bez obzira na smanjenje ukupnog broja bolesnika i težine same bolesti, i dalje bilježili značajan broj onih koji su zahtijevali obradu”, kaže dr. Nataša Mavrinac, koja je cijelo ljeto provela na sušačkom lokalitetu.

Na riječkom lokalitetu obrađuju se i intoksikacije, a Otočan kaže da se zadnjih godina bilježi osobit porast intoksikacija uslijed korištenja opojnih sredstva, posebice kokaina.

“Posljednjih godina bilježimo porast, posebice kod mladih ljudi, vikend-uživatelja droge, koji nisu registrirani ovisnici. Puno je posljedica kokaina, i to ne samo od konzumacije i predoziranja već i zbog apstinencijskih kriza. Pacijenti nam se najčešće javljaju jer im nije dobro, s vrlo nespecifičnim simptomima za koje ne bismo znali koji je uzrok da ne radimo test na droge”, upozorava Otočan.

Previous articleVIDEO: U autu u SAD-u pronađena mrtva curica (2), bila zaključana više od sedam sati
Next articleTvrtka greškom uplatila ženi 10.5 milijuna dolara. Sud presudio da mora vratiti novac

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here