Home Biznis HNS za, SDP protiv ukidanje valutne klauzule

HNS za, SDP protiv ukidanje valutne klauzule

994
1

Poučeni negativnim reakcijama javnosti na ideju devalvacije, grupa ekonomista i političara koji žele promjene u tom smjeru odlučila se za suptilniju taktiku. Sada se zauzimaju za ukidanje valutne klauzule kako bi se zaštitili hrvatski građani u slučaja slabljenja kune, ali pisanim dokumentom koji su pustili u javnost i na kojem se ne navode imena autora.

Ukidanje valutne klauzule priprema je za devalvaciju koja će doći, kad-tad, kaže jedan od zagovornika ideje. Neslužbeno se ipak može saznati da iza ideje o ukidanju valutne kaluzute stoji bivši savjetnik predsjednika, Dubravko Radošević te ekonomisti Ivan Lovrinović, Drago Jakovčević i Stjepan Zdunić. Međutim, mnogo je zanimljiviji stav opozicijskih političkih stranaka prema tom iprijedlogu. Navodno je to trebao biti zajednički prijedlog HNS-a i SDP-a, ali unutar stranaka, čini se, nije postignuto suglasje.

Dragan Kovačevič, ekonomski strateg HNS-a, kaže da za sada neće iznositi stajalište, ali ideju ukidanja valutne klauzule ne želi odbaciti. Ekonomist SDP-a Branko Grčić, čini se, od svega se ipak želi malo distancirati. Problemom valutne klauzule koji je eskalirao tijekom krize bave se političari mnogih zemalja, osobito onih koje su prošle devalvaciju. Najurgentnija je situacija u Mađarskoj i Ukrajini, gdje je velik broj građana došao u situaciju da ne može vraćati kredite.

U Hrvatskoj je problem manje izražen jer, izuzev jačanja švicarskog franka, nije bilo većih potresa. Sklonost građana da se zadužuju uz valutnu klauzulu, kako upozorava EBRD, u tranzicijskim je zemljama dugovječna, kompleksna i moguće ju je samo ublažiti, ne i riješiti. Ishodište toga, navodi se u dokumentu Adressing private sector currency mismatches in emerging Europe, u visokoj je dolarizaciji ili euroizaciji. A to je nemoguće iskorijeniti. Poljska je još 2006. uvela niz zahtjeva ne bi li smanjila valutni rizik, no, rast deviznih kredita nije spriječen. (jutarnji.hr)

1 COMMENT

  1. Ukidanje valutne kaluzule bez reguliranja kamatnih stopa je omča za finalno hvatanje svih hrvatskih građana u mrežu dužničkog ropstva – Kamate će eksplodirati a banke će to pravdat izmišljenim troškovima, a istina je da kad se ukine valutna klauzula – tržište će bit preplavljeno “jeftinim” kreditima pa će konkurencija između banaka dovest stvari u realan omjer – ako im zakonskom regulativom onemogućimo povećanje kamata iznad recimo inflacija plus 4.5%. – Inflacijska kamata je čisto za anuliranje inflacije kod davaoca zajma – dok će 4.5% bit realna kamatna stopa u kojoj će banke morat namirit svoje operativne troškove i profit. Ne zaboravimo da se radi o frakcijskom bankarastvu i za svaku KUNU što banke daju građanima, kod države stave samo 20tak lipa – tako da nema govora o gubitku profita – možemo samo govorit o gubitku EKSTRA profita – što im je u ostatku EU zabranjeno – pa bi trebalo bit i kod nas.
    Zanimljivo da se SDP protivi, možda zbog svoje trenutne opozicijske pozicije koriste i ovo kao alat za osvajanje političkih poena – al po meni više negativnih bodova skupljaju činjenicom da ONI nisu PREDLOŽILI ovo dok su bili na vlasti, pa ni od tad – a kao SOCIJALDEMOKRATSKA stranka….
    (HDZ=SDP)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here