Home Mozaik Hoće li pesticidi dovesti ljudsku vrstu do izumiranja?

Hoće li pesticidi dovesti ljudsku vrstu do izumiranja?

144
0

Prema WWF-u, posljedice ljudskog utjecaja na vlastitu vrstu svakim su danom sve razornije. Počevši od trovanja uzrokovanog pesticidima.

Kampanja WWF-a upire prstom u posljedice ljudskog utjecaja na našu vlastitu vrstu. Počevši od trovanja uzrokovanog pesticidima: svake godine 3,5 milijuna tona rasprši se po svjetskim poljima, a samo mali postotak pogodi prave ciljeve.

U OPASNOSTI SMO. Životinje izumiru, šume gore, a ni ljudi se ne osjećaju najbolje. Jer i čovječanstvo pati od utjecaja neodrživog modela proizvodnje. Na to nas želi potaknuti nova kampanja WWF-a “Mi smo panda”, uz tvrdnju “Izumrimo sami, radimo to kako treba”.

Cilj je okrenuti perspektivu, prikazati štetu i posljedice ne samo na (drugim) životinjama, već i na nama ljudima. Stavljajući čovjeka na mjesto pande, povijesnog simbola ugroženih životinja odabranog pri osnivanju WWF-a 1961. (status velike pande u međuvremenu je reklasificiran iz “ugrožene” u “ranjive”, dakle malo manje ugrožen: stoga se smatra primjerom uspješne kampanje zaštite).

PREPOLOVITI KORIŠTENJE. Među primjerima utjecaja, na koje nas kampanja želi potaknuti da razmišljamo, su pesticidi: riječ koja uključuje bezbroj proizvoda kao što su herbicidi, fungicidi, insekticidi, akaricidi, regulatori rasta biljaka, repelenti… Svake godine ih se na Zemlji raširi 3,5 milijuna tona, ističe WWF, no procjenjuje se da samo oko 5% tih tvari raspršenih po poljima zapravo dospijeva do organizama koji oštećuju usjeve.

A ostalo? Raspršuje se u vodi i tlu, na primjer zahvaćajući kukce koji nisu prava meta (kao što su oprašivači), ribe, ptice, biljke koje ne napadaju usjeve. Ali treba imati na umu da svake godine na svijetu ima 385 milijuna slučajeva trovanja među poljoprivrednicima i radnicima u sektoru: brojka koja uzima u obzir samo akutne slučajeve, a ne bolesti povezane s kroničnom izloženošću.

STROŽA PRAVILA. Prodaja ovih proizvoda u 27 zemalja EU dosegnula je 350.000 tona godišnje, ali cilj je smanjiti ukupnu upotrebu pesticida za 50%, a onih najopasnijih još za 50%.

Zbog toga se u Europskom parlamentu raspravlja o Uredbi koja ove ciljeve čini obvezujućima. WWF poziva na djelovanje kako bi se to postiglo, uključujući mjere zabrane uporabe pesticida u blizini domova ili u zaštićenim prirodnim područjima.

Previous articlePredsjednica Uprave Dinama Vlatka Peras odobravala fakture za plaćanje fiktivnih usluga
Next articleVažnost dresiranih pasa u dezinsekciji od stjenica

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here