Home Mozaik Važnost dresiranih pasa u dezinsekciji od stjenica

Važnost dresiranih pasa u dezinsekciji od stjenica

175
0

Među najučinkovitijim načinima istjerivanja stjenica nedvojbeno su dresirani psi. Naime, stjenica (Cimex lectularius) je kukac krvopija koji zbog svoje morfologije ima izvanrednu sposobnost uvlačenja i u najmanje pukotine i skrovišta.

Njegov karakterističan negativni fototropizam (sklonost izbjegavanju svjetla) i posljedična noćna aktivnost razlozi su zašto je stjenicu teško uočiti površnim pregledom, čak i u jako zaraženom okruženju.

Kako biste nastavili s učinkovitom dezinsekciju stjenica, morate imati na umu da se u zahvaćenim okruženjima stjenice skrivaju u skrovištima u drvu, papiru i tkaninama. Napadaju madrace, potporne noge i unutrašnjost svih plastičnih kotača kreveta, drvene letvice i opruge krevetskih podnica. Općenito, svaka pukotina ili pukotina na zidovima, vanjski rubovi tepiha, električni prekidači i utičnice, okviri za slike, slike koje vise na zidovima, zavjese itd. mogu biti zaražene. Oni su vanjski paraziti koji se hrane krvlju domaćina. Ženka polaže jaja na domaćinu, ali ona lako mogu pasti i raširiti se u okolini domaćina (krevet, tepisi, pukotine poda).

Dezinsekcija stjenica s dresiranim psima vrlo je učinkovita i u mnogim slučajevima omogućuje da se stjenica riješi jednom intervencijom, čime se skraćuje vrijeme i smanjuju troškovi.

Obuka pasa odgovornih za prepoznavanje stjenica počinje od dobi šteneta. Prije svega koriste se pasmine pasa sklone ovoj vrsti rada: belgijski ovčar malinois, njemački ovčar, labrador.

U slučaju potpune zaraze ili sumnje na zarazu, bitno je nastaviti s temeljitom olfaktivnom inspekcijom s jedinicom pasa obučenih za otkrivanje stjenica.

Postoje tri razine inspekcije:

-preventivni pregled

-periodični kontrolni pregled

-inspekcija nakon obrade

Glavne prednosti:

Visoka učinkovitost zahvata dezinsekcije u kratkom vremenu

Ekonomske uštede na troškovima dezinsekcije stjenica.

Preventivni pregled omogućuje brzo lokaliziranje svih žarišta prisutnih u okolišu, omogućujući istrebljivaču da djeluje ciljano i samo tamo gdje je to potrebno. Preporučljivo je, u rizičnim okruženjima, povremeno provoditi preventivne preglede kako bi se rano identificirala mala početna izbijanja zaraze i kako bi ih se moglo iskorijeniti prije negoli se počnu razmnožavati.

Pas obučen za otkrivanje stjenica jedino je uistinu učinkovito, brzo i jeftino preventivno sredstvo u borbi protiv širenja stjenica. Istreniran pas za otkrivanje stjenica treba oko 3 minute da pregleda standardnu ​​hotelsku sobu i samo 20 minuta da pregleda cijeli vagon. Pouzdanost u tim slučajevima, prema nedavnom sveučilišnom istraživanju, iznosi 97,5%.

Previous articleHoće li pesticidi dovesti ljudsku vrstu do izumiranja?
Next articlePoljubio se sa ženom koja se tek porodila, došao kući i otkrio šokantnu stvar

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here