Home Biznis HT i Ericsson NT među rijetkima koji bi mogli isplatiti dividendu

HT i Ericsson NT među rijetkima koji bi mogli isplatiti dividendu

1376
0

Analitičari se slažu da je na djelu velika nesigurnost, ali očekuju da bi dividendu iz dobiti ostvarene u 2008. godini nagodinu mogli isplatiti Hrvatski telekom i Ericsson Nikola Tesla, kompanije koje su u 2008. godini isplatile dividende s iznimno visokim prinosom u odnosu na cijenu dionice u vrijeme isplate. Što se domaćih banaka tiče, Erste nije htjela prejudicirati odluke Uprave u 2009. godini, kad će se isplaćivati dividenda za 2008., dok su u PBZ-u najavili zadržavanje dobiti i njezino ulaganje u Hrvatskoj, kao što su radili i u protekle tri godine. “Zaista je teško predvidjeti koje će kompanije uopće isplaćivati dividendu za 2008. godinu”, kaže direktor investicijske tvrtke Certus Regimen Jurica Pevec. “Treba krenuti od situacije u kojoj se cjelokupno gospodarstvo nalazi, sjetiti se kako je bilo dosad.

Postojale su dvije uobičajene prakse: u prvoj kompanija, očekuje li probleme s likvidnošću, zadržava dobit i ne isplaćuje dividendu. Drugu su praksu provodile kompanije iz telekom sektora i banke – u vremenu krize isplaćivale bi dividendu kako bi ulagače navele da kupuju njihove dionice.” Pevec vjeruje da će to vrlo vjerojatno s dobiti banaka iz 2008. godine biti drukčija priča, s obzirom na to da je kriza potekla upravo iz bankarskog sektora. Što se tiče ostalih sektora, građevinari bi mogli imati tešku godinu pa vjerojatno neće isplatiti dividendu. Teško je sa sigurnošću reći što će učiniti kompanije koje su dosad redovito isplaćivale dividendu, poput HUP-a i Adrisa.

Građevinske su se kompanije našle u situaciji da bi nagodinu mogle teže naplaćivati svoje radove, posebno one koje rade i u regiji zbog izlaska stranog kapitala iz tržišta u razvoju, upozorava Dalibor Balgač, investicijski savjetnik iz Abacusa. U ovoj situaciji banke mogu birati koje će projekte financirati, i to će biti oni najprofitabilniji. Tomislav Žic, analitičar u Ilirika vrijednosnicama, kaže da zbog financijske krize i zaoštravanja uvjeta za bankarske kredite očekuje da će neke tvrtke smanjiti isplatu dividende ili je privremeno obustaviti da bi zadržale likvidnost u svom tekućem poslovanju. Kako ni same tvrtke još nisu odlučile o razini dividende za ovu godinu, ne bismo htjeli spekulirati o takvim podacima, rekao je Žic. Predsjednik Uprave društva za upravljanje investicijskim fondovima MP Invest Ivan Ivin rekao je kako nažalost očekuje da će dividenda negdje biti manje izdašna, a negdje bi mogla i izostati. “Kriza je prvo pogodila financijski sektor, a neminovno će se zaraziti i drugi sektori.

Građevinari na udaru

Građevinarstvo je prvo na udaru pa u tom sektoru nije realno očekivati dividende. No dioničari HT-a, kao i Ericssona, mogu očekivati dividendu najvjerojatnije manju nego što je to bilo najavljivano ili prije krize planirano. Većina društava koje osjete posljedice krize prilagodit će poslovanje novonastalim situacijama. Nekima će možda nedostajati likvidnosti, a neka mogu iskoristiti prilike za nove povoljne akvizicije kojih već sada ima, a može ih biti i još više”, napominje Ivin. Dalibor Balgač slaže se s ostalima o vjerojatnosti da HT i ENT isplate dividendu i kaže kako, gledajući gotovinske pozicije HT-a i Ericssona u posljednjem kvartalnom izvješću, te kompanije svakako imaju mogućnost isplate.

Ericsson je posljednje dvije godine isplaćivao redovitu dividendu s prinosom oko jedan i pol posto i znatno veću izvanrednu. O isplati će svakako odlučiti Uprava kompanije, ali teško je sa sigurnošću govoriti o tome jer je preglednost budućnosti maglovita. Kad se pogleda tko su većinski vlasnici tih dviju kompanija, realno je očekivati izvanrednu dividendu, koja će ovisiti o poslovanju matice. Obje su kompanije dosad pokazale da u svojoj vlasničkoj strukturi žele dugoročne ulagače, koje nastoje zadržati izdašnim isplatama dividende.

2009. teška za brodare

Što se tiče zarada kompanija, 2008. godina još će biti dobra, u 2009. će brodari imati problema, no dividendu za 2008. godinu upravo je zbog problema u 2009. teško očekivati. U samo nekoliko mjeseci ove godine situacija je na brodarskom tržištu okrenuta naopako, jer nije riječ toliko o smanjenju narudžbi, već o smanjenoj dostupnosti kredita i bankovnih garancija. Diana Shipping, jedna od najvećih svjetskih brodarskih kompanija, već je najavila suspenziju isplate dividende do daljnjeg, zbog mogućih akvizicija u 2009. godini zbog niskih cijena brodova koje su prije samo nekoliko mjeseci bile 70 posto više od sadašnjih, kaže Balgač. (business.hr)

Previous articleMilinović: Na ruletu bijele točke skočio tlak
Next articleWustenrot prvi u Hrvatskoj uvodi zamrzavanje otplate stambenih kredita

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here