Home Vijesti Ika Šarić i Đurđa Jovanić riječke uskočke sutkinje

Ika Šarić i Đurđa Jovanić riječke uskočke sutkinje

3692
0

U Županijskom sudu u Rijeci uveliko se priprema novi takozvani »uskočki odjel« suda koji će se baviti borbom protiv najtežih djela organiziranog kriminala i od koga se mnogo očekuje. Predsjednik Županijskog suda u Rijeci Veljko Miškulin potvrdio nam je da se na organizaciji novog odjela ubrzano radi, o čemu smo već i pisali, ali i da su mnoge stvari već završene, a druge su u završnoj fazi. Dodao je da će sve biti dovršeno na vrijeme, do početka iduće godine kad bi se odjel trebao formirati. Naravno, formira se i kadrovska križaljka koja javnost uvijek posebno zanima, no predsjednik suda kaže da bi, bez obzira na interes javnosti, od strane suda zasada bilo neozbiljno govoriti izravno o imenima sudaca jer je prerano i dio tog posla je još u tijeku.

Neslužbeno u pravosudnim krugovima suda saznajemo da je shema novog odjela već složena čak i potvrđena od ministra i Vrhovnog suda. No, još nitko službeno ne želi govoriti o imenima sudaca. Današnji Novi list piše kako će za po mnogo čemu najvažniji dio borbe protiv kriminala biti predviđeni i najpoznatiji suci s riječkog Županijskog suda među kojima će biti i dosadašnji poznati predsjednici sudskih vijeća kao što su primjerice Ika Šarić, Đurđa Jovanić i drugi poznati dugogodišnji riječki suci.


Čini se da će zapravo najveći dio, ako ne i cijeli kazneni odjel Županijskog suda u Rijeci, koji je i do sada odlučivao o najtežim djelima, biti i dio tog novog uskočkog odjela suda.

Izvori Novog lista kažu da su svi predviđeni suci već dobili i ispunili odgovarajuće upitnike i da je sada u tijeku takozvana »sigurnosna provjera«. To je nova mjera uvedena za sve suce koji će se baviti antimafijaškim kaznenim djelima. Provjeru obavljaju sigurnosne službe, a kad se i to završi krenut će se u postupak imenovanja sudaca.
Dobra je novost, i za suce i za javnost, da će ti suci raditi i ostale kaznene predmete kao i dosad, ali će im uskočki predmeti biti na vrhu liste prioriteta, no neće raditi samo te predmete kao što se u početku govorilo. Naime, potvrdilo se ono na što smo i mi ukazivali da barem dosad nema previše takvih predmeta i da je više od pola uskočkih predmeta zapravo po kompliciranosti i težini slabije od drugih suđenja na županijskoj razini. Uskočki predmeti dosad su se u praksi uglavnom bavili prebacivanjem preko granice, sitnijim mitom i nekim čudnim oblicima prostitucije. Među težim su bile neke organizirane grupe dilera, ali ni tih težih grupa nije bilo baš previše.

Zbog svega toga bilo bi ludo najbolje suce odvojiti samo za to. Kao što se sada priznaje obim tog posla nije takav da bi suci morali raditi samo taj posao. Izmjene li se nadležnosti, pa USKOK-u dospiju svi najteži predmeti, to će biti nešto drugo. Neki poznati suci su čak govorili da ne žele preći u te odjele ako će se raditi samo predmeti iz dosadašnje domene USKOK-a jer je to premalo i prejednostavno.
Općinske uskočke suce neće imati samo Zagreb i Split kao što se dosad objavljivalo. Iz riječkih pravosudnih izvora potvrđeno nam je da će u Rijeci u novoosnovanom »uskočkom odjelu« suditi 13 sudaca na županijskoj razini, no saznajemo da će postojati »uskočki suci« i na općinskoj razini. U Rijeci će biti 6 ili 7 općinskih uskočkih sudaca, očito će dio lakših »uskočkih« predmeta koji su dosad bili na županijskoj razini preći na općinsku, pa su zato potrebni i suci i na toj razini. (tekst i foto: novi list)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here