Home Vijesti Predrag Blečić: Rijeka mora postati Kvarnerska metropola

Predrag Blečić: Rijeka mora postati Kvarnerska metropola

1981
0

Malo više od pola godine uoči izravnog izbora za riječkog gradonačelnika, aktualni obnašatelj te dužnosti Vojko Obersnel je u iščekivanju HDZ-ovog protukandidata, konačno dobio ozbiljnog konkurenta i iz regionalističkog političkog spektra. Riječ je o Predragu Blečiću, nekadašnjem sportašu i poznatom gospodarstveniku s velikim iskustvom u nizu riječkih poduzeća, kojeg je nedavno nominirala Lista za Rijeku.

RD: Koji su vaši glavni motivi za kandidaturu na izborima,a koje prednosti pred ostalim do sada poznatim kandidatima?

– U prvom redu želja za promjenom odnosa između centralističih i regionalističkih stranaka u gradu Rijeci. Želim da dođemo u poziciju da centralističke stranke u Rijeci budu nama korektiv, a ne mi regionalci njima. Motiv je i novi izborni Zakon o lokalnoj samoupravi, po kojem građani Rijeke po prvi puta mogu izravno birati gradonačelnika svoga grada, a tako izabrani gradonačelnika tim istim građanima može garantirati korijenite promjene. Želim vratiti Rijeku u sam vrh Hrvatske i ovog dijela Evrope, kako po gospodarskim i ljudskim resursima tako i po standardu i kvaliteti življenja naših sugrađana.

RD: Koji su po vama minusi i plusevi 2 Obersnelova mandata?

– Pod minuse u prvom redu spada neefikasna i preglomazna gradska uprava, nedostatak vizije ekonomskog razvoja grada, izostanak stranih investicija, provincijalizacija riječke kulture i sporta, ignoriranje riječkog identiteta i svođenje gradske povijesti na zadnjih 60 godine, prespora realizacija gradskih projekata kao i nerealizacija preko četiri petine obećanja prije zadnjih lokalnih izbora koalicijske skupine stranaka Hoću RI .

Oba mandata gospodin Obersnel je obilježio je autokratskim načinom vođenja grada, a posebno je poguban je bio njegov utjecaj na način rada Gradskog vijeća, za kojeg osobno mislim da je sigurno jedan od najlošijih sastava u zadnjih pedesetak godina. Mandat gospodina Obersnela svakako će biti zapamćen po cijelom nizu krivih procjena i odluka ali i početničkih ‘gafova’ njega i njegovih suradnika koji su za posljedicu imali direktne štete na gradski proračuna ili proračun komunalnih društava u većinskom vlasništvu grada (Brodomaterijal, Čistoća, Rijeka promet i dr).

Prolaznu ocjenu dajem načelno odjelu GU za zdravstvo i socijalnu skrb, za cijeli niz uspješnih aktivnosti sa umirovljenicima, braniteljima, stradalnicima domovinskog rata kao i građanima slabog imovnog i socijalnog stanja.

RD: Poznata je vaša ideja o potrebi preseljenja gradske uprave iz centra grada i Korza 16?

– Mislim da nema previše utemeljenja u tome da gradska administracija doprinosi prometnom kolapsu u centru centraliziranjem svih ureda u strogom centru grada. U sljedećem mandatu će trebati ozbiljno razmišljati o preseljenju gradske uprave u Tower ili u prazna lučka skladišta.

U cilju stvaranja učinkovite Gradske uprave jedna od mojih, ne ideja već programskih ciljeva, je osigurati prostor za sve odjele Gradske uprave kao i zaposlenike na jednom mjestu, dok postojeće prostore: Korzo, Dolac, Titov trg, Trg Svete Barbare, Krešimirova i Žrtava fašizma treba staviti u funkciju gospodarstva odnosno turizma, šedicije, konzulata i stranih predstavništva. Takve mjere bi svakako utjecale na formiranje jedne male ali učinkovite Gradske uprave te njezinu racionalizaciju i smanjenje troškova poslovanja.

RD: Kako ocjenjujete stanje gospodarstva i koliko u tome ima krivice aktualne gradske vlasti?

– Upravo se na području gospodarstva Obersnel pokazao najnekompetentnijim, a to je bilo posebno pogubno za malo i srednje poduzetništvo. Obersnel je uz svog prethodnika jedan od glavnih krivaca zbog kojih je naš grad doživio potpuni gospodarski kolaps. Neću reći da za gradsku gospodarsku kataklizmu nema i velike krivice u državnoj HDZ-ovoj vlasti koja zanemaruju naš grad ali je činjenica da su sredine poput Istre i Varaždina, s također opozicijskim garniturama, postigle puno bolje rezultate od Rijeke koja je nekad bila višestruko gospodarski jača. Gradonačelnikove priče o razvoju urbanog turizma i novih tehnologija su naprosto smiješne u situaciji kada ionako skroman broj turista u gradu ove godine pada, a novih tehnologija ima samo u nečijoj bujnoj mašti.

RD: Lista za Rijeku često kritizira aktualnu upravu zbog izostanka stranih investicija u gradu. Kako ih mislite privući?

 – Jedan od glavnih programskih prioriteta Liste za Rijeku je upravo ekonomski program ‘Autonomija, slobodna luka, ekonomski razvoj’ u kojem su najvažnije mjere osnivanje agencije za privlačenje stranih ulaganja po uzoru na Valenciju, osnivanje snažne regionalne banke kakvu smo imali nekad te proširenje sustava slobodnih zona. Također, namjeravamo poduzeti cijeli niz mjera koje bi trebale rasteretiti malo i srednje poduzetništvo koje nam godinama bježi iz grada.

RD: Plaće u gradu Rijeci i PG županiji su po prvi puta iza 2.svj rata pale ispod državnog prosjeka. Kako Rijeku vratiti među najrazvijenije regije?

 – Razvoj Rijeke, a posebno njen ekonomski razvoj je najvažniji proces u putem kojeg lokalna vlast treba unaprijediti kvalitetu života i stimulirati privredni napredak što je proces koji će omogućiti da se u Rijeci umjesto stihijskog konačno postavi sustav sustavnog rješavanja stvari. To je zapravo sustav koji Rijeku napokon vraća njenoj evropskoj građanskoj tradiciji. Ja kao prvi čovjek grada i lokalna vlada imati ćemo ulogu ne samo na da na poslovno-socijalnom planu povezujemo komponente lokalnog sustava i usmjeravamo ih prema zajedničkom cilju, nego da budemo moderatori jedne nove, transformirane, konkurentne Rijeke. Popraviti, konzervirati, otvoriti, vratiti stari sjaj, obnoviti, pustiti da energija protječe u svim pravcima, kroz više paralelnih i okomitih ulica, po dubini, širini i visini, ekološki promišljati dugoročno, vratiti grad moru. Prioritet usvajanju generalne strategije razvoja ali i jasna vizija budućnosti našega grada je ono po čemu se ja razlikujem od ostalih kandidata za mjesto gradonačelnika.

RD: Lista za Rijeku se u programu pod nazivom ‘Kvarnerska metropola’ zalaže i za institucionaliziranje suradnje grada Rijeke s općinama prstena. Kako to mislite izvesti u praksi?

 – Metropolsko urbano područje grada Rijeke se od 2. svjetskog rata bez obzira na općinske granice, u stvarnosti proširilo na potezu od Mošćeničke Drage preko Omišlja pa sve do Crikvenice. Radi se o jedinstvenom gospodarskom prostoru iznimnog potencijala i vrijednosti koje je izmrvljeno između 15-tak općina bez postojanja zajedničke koordinacije. Meni ne pada napamet dirati u kompetencije postojećih općina čije se osnivanje u velikoj mjeri pokazalo opravdanim ali je zadnjih 16 godina pokazalo potrebu za osnivanjem zajedničke koordinacije. Sintagma ‘Kvarnerska metropola’ u našem programu znači sinergiju i zajednički nastup na krupnim investicijama unutar vlastitih granica ali i zajednički nastup prema centralnoj vlasti. Takva koordinacija bi s punim pravom i kompetencijom od države kao budući grad-regija mogla tražiti povećanje udjela u upravljanju prihodima ostvarenim na ovom području sa sadašnjih 8% na barem 65%, što je omjer koju smo imali još u bivšoj državi.

RD: Kako vidite budućnost regionalizma u gradu, a kako suradnju s ostalim regionalnim strankama?

 – Dok god našim gradom budu vedrile i oblačile političke stranke i ljudi s glavom u Zagrebu, a repom u Rijeci, Rijeka će biti zadnja hrvatska rupa na svirali. Rijeci neće pomoći niti regionalne i kvaziregionalne opcije čije se djelovanje svodi na četverogodišnje satelitske putanje oko 2 velika brata, zvali se oni SDP ili HDZ. Rijeci treba autentična i nezavisna regionalna opcija koja će formirati gradske interese neovisno o tome kakvo mišljenje o tome imaju sjeverno od Gornjeg Jelenja ili južno od Crikvenice. Upravo Lista za Rijeku gradi takvu poziciju i mislim da to građani polako počinju prepoznavati što pokazuju i neke recentne ankete. Očekujem da će naša politička opcija vrlo brzo privući preko 90% regionalističkog biračkog tijela koje u Rijeci nije malo ali je na zadnjih nekoliko izbora bilo pasivizirano te nije izlazilo na birališta. Na njih računamo krajem svibnja sljedeće godine.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here