Home Vijesti Isplati li se biti pošten u Hrvatskoj: Kako zatvoriti dugovanje u Fini...

Isplati li se biti pošten u Hrvatskoj: Kako zatvoriti dugovanje u Fini i druge zablude!

3180
0
Zagreb, 10.06.2013 - Ukupna vrijednost dospjelih nepodmirenih obveza poslovnih subjekata u Hrvatskoj je krajem travnja ove godine iznosila je 37,39 milijardi kuna, što je za 2,7 posto ili oko 1,03 milijarde kuna manje u odnosu na stanje s kraja ožujka ove godine, a smanjenje je prvenstveno posljedica pokrenutih postupaka predsteèajne nagodbe, pokazuju podaci koje danas objavila Financijska agencija (Fina). Arhivska fotografija od 16.11.2011. godine prikazuje logo financijske agencije - Fine u Zagrebu. foto FaH/ Damir SENÈAR/ ik

This image has an empty alt attribute; its file name is fina-fah_5c359bc1edb14.jpg

Na mail našeg portala pristigao  je dopis čitateljice koja je prošla cijelu epopeju u pokušaju zatvaranja duga u poslovnici FINA-e Krk. Naime, radilo se o dugu od skoro 300.000,00 kn pa su sve uplate s osnove ovrhe plaće otišle na kamate, a dug je povrh toga narastao za preko 20.000 kn, sve sa osnova kamata. Nije joj preostalo drugo nego pronaći odmah neko rješenje i privatno se zadužiti, otplatiti cijelu ovrhu te sama vraćati rate zaduženja kako bi izbjegla ogromnu kamatu.

Dana 22. srpnja u 07:30, na početku radnog vremena, odmah se zaputila u poslovnicu sa usmenom izjavom kojom traži ukupan iznos dugovanja zajedno sa svim naknadama i kamatama jer isti dan želi uplatiti cijelo dugovanje te želi da joj se deblokira račun.
– Djelatnica FINE koja mi je dala informaciju iznosa ukupnog dugovanja na papiriću, kasnije smo doznali da je ona čak voditeljica poslovnice Fine Krk, uručila mi je papirić sa iznosom ukupnog dugovanja na iznos od 294.000 kn. Naglašavam, to su jako veliki novci za sve prosječne građanine, to su jako veliki novci za svakoga. Istog dana sam u poslovnici Erste banke u 08:40 na blokirani račun uplatila i malo veći iznos. Ovrhe su se počele skidati tek iza 12:45 istog dana, pratila sam redom skidanje ovrha i zadnja u nizu je bila Erste banka – ovrha po kreditu. Odmah sam utvrdila da se sve skinulo i da nešto nije u redu jer sam uplatila i veći iznos od napisanog. U istom trenutku sam se ponovno zaputila u poslovnicu Fine kod iste djelatnice koja se po toj informaciji čudila riječima “Pa kako je to moguće, vama ništa drugo nije došlo na naplatu zašto Vam nije sad ovo na nuli”, navodi čitateljica koja je opet na papiriću dobila informaciju o još preostalom dugovanju od 15.765,00 Kn. Isti dan drugi iznos razlike!
– Sada već u nevjerici da djelatnica uopće ne poznaje svoj posao otišla je u Erste banku, koja je ovrhovoditelj po tom kreditu, provjeriti za koliko će je još teretiti po osnovi ovrhe. Dobila je ispis, sve besplatno, na kojem se vidi uplata po ovrhi tog dana i razlika dugovanja od cca 29.000,00 Kn. Znači, u istom danu je dva puta dobila krivu informaciju od iste djelatnice.

Ponovno se vratila u FINU i kod iste djelatnice, ponovno čuđenje. Nakon malo gledanja u kompjuter izjavila je “Joj pa to je do mene, to je moja greška, ovo je kredit sa valutnom klauzulom ja Vam to nisam računala”.
Na upit stranke: “Molim? Kako? Dobila je odgovor”: “Ah sljedeći puta ćemo sve printati”. Uslijedio je odgovor stranke: “Sljedeći puta više neće postojati jer ja više ne želim imati nikada u životu ovrhu po bilo kojoj osnovi, ja sam se došla riješiti svog ukupnog velikog dugovanja”.
– Djelatnica je samo slegla sa ramenima, objašnjava nam čitateljica čiji su podaci poznati redakciji.

– Moje stanje sada izgleda ovako i dalje imam ovrhu, znači primat ću 4.126,00 Kn i za privatan dug mjesečno moram vraćati 2.800,00 Kn. Meni ostaje 1.326,00 Kn za živjeti i to greškom djelatnice. Tražila sam od Fine nadoknadu za iznos obeštećenja, naravno odbijena. Naravno, pokušati će zataškati stvar, zaključuje.

Uputila je reklamaciju FINI te prilažemo odgovor iz čega je vidljivo da je FINA pismeno potvrdila i ispričala se za grešku svoje djelatnice. Uz to, čitateljica navodi još dvije greške koje su napravljene od strane Financijske agencije u obračunu kamata, jedna na iznos preko 10.000,00 Kn, druga na iznos preko 2.000,00 Kn. Također je isti dan čitateljica zaprimila čak i Izjavu o prihvaćanju osobnog stečaja. Do tog datuma uplate! Kao da ni ona ni dug nisu postojali, nitko nije kontrolirao obračun kamata, dobiven je krivi iznos za uplatu. I nadalje je ostala ovrha tako da je čitateljica nadalje, osim što je i uplatila više sredstava, ostala i bez povratka poreza koji nije izuzet iz ovrhe.

This image has an empty alt attribute; its file name is fina1.png

This image has an empty alt attribute; its file name is fina2.png
– Ja sam financijski obrazovana i razumijem se ovrhe i redoslijed naplate ovrha, šta je sa građanima koji to i ne razumiju? Koliko će se njima napisat na papirić? Inače, nitko me u toj Fini nije obavijestio da mogu tražit pismeno očevidnik koji navodno košta 500 kn, ili da ga mogu dobiti na USB-u za 15 kn. Ja sam došla i izjavila, kao valjda jedini građanin u RH, da želim danas otplatiti dug sa svim kamatama i naknadama i da mi se deblokira račun nakon toga. FINA je Agencija koja provodi naplate potraživanja, nije ovrhovoditelj, ali zar ne znaju raditi svoj posao? Jednom riječju horor, zaključuje.
Naknadno, po valjda četvrti put u toj poslovnici FINE, dobila je informaciju da je i ispis očevidnika skroz besplatan. Klijentica i dalje vodi bitku sa FINA-om i ovrhovoditeljem došavši čak do kontakta predsjednika Uprave FINE. No, sve se molbe se ignoriraju iako je i usmeno i pismeno priznata greška djelatnice koja je i prouzročila sve naknadne radnje čime je čitateljica znatno oštećena.
Čitateljica, a vjerujemo i svi ostali se pitaju, kako biti pošteni građanin u RH?
– Zar FINA nikad nije bila u situaciji u kojoj se građanin pojavi u poslovnici sa izjavom da želi vratiti sav svoj dug pa FINA nije upoznata sa točnim protokolom što je činiti djelatniku (u ovom slučaju čak voditeljici poslovnice)? U privatnoj tvrtki za ovakvu grešku djelatnik bi iz vlastitih sredstava morao nadoknaditi štetu prouzročenu svojim poslovanjem i vjerojatno momentalni otkaz. Zar u FINI nitko ne odgovara za posljedice svog rada, zar je u RH blesavo biti pošten, pita se čitateljica.

Za komentar navoda čitateljice smo upitali i FINA-u iz koje nam je ubrzo pristigao sljedeći kratki odgovor:

– Podaci koje Financijska agencija vodi u Očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje su tajni te stoga nismo u mogućnosti komentirati niti davati bilo kakve informacije koje se odnose na provedbu ovrhe na novčanim sredstvima.
Klijentica će svakako dobiti odgovor na svoju reklamaciju.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here