Home Mozaik Ispuhane riječke ‘plupe’

Ispuhane riječke ‘plupe’

1655
1
10689419_10152855551944796_3610029420012540203_n
foto: REF

Na facebook stranici Riječka enciklopedija Fluminensia pojavila se fotografija ispuhanih riječkih ‘plupa’ koje su postavljene na riječki lukobran početkom svibnja i nisu izdržale dulje od 4 mjeseca.

Podsjetimo, portal ‘Pogledaj.to’ i udruga građana Riječki Val objavili su krajem srpnja 2011. godine godine natječaj za dizajn elementa urbane opreme pod nazivom ‘Riječka klupa’. Na natječaj je stiglo 125 radova, a žiri u sastavu Saša Randić (Pogledaj.to), Sven Jonke (Numen/ForUse) i Vladimir Mozetić (udruga Riječki Val) nakon tri eliminacijska kruga jednoglasno je odlučio da prva nagrada odlazi radu ‘Plupa’ (Plutača + Klupa) kojima je pripao netto iznos od 18.000 kuna.

Žiri je tada obrazložio da je riječ o duhovitom i promišljenom konceptu koji se zasniva na upotrebi ready-madea, to jest brodskih bokobrana. Prema mišljenju članova žirija, radi se o predmetima koji su lako nabavljivi, dugotrajni i financijski prihvatljivi. U prostoru rad stvara minimalnu intervenciju koja se može aplicirati na raznim mjestima te šarenom bojom i flip-flop efektom stvaraju dinamiku i interakciju – objasnio je svoju odluku žiri.

Međutim, ovakav odabir je izazvao dosta kontroverzi od kojih su najvažnije bile one da je osnovna funkcija projekta onemogućena, a to je odmor/predah te da će doći do neizbježne prebrze potrošnje/zamora materijala kada je guma ovog tipa u pitanju.

Nakon što je od odabira prvonagrađenog projekta do postavljanja na lukobran proteklo gotovo tri godine, gumene plupe su se ispuhale za samo četiri mjeseca što će vjerojatno rezultirati novim valom kritika i propitivanjem troškovnika cijelog projekta.

Previous articleČačić: Pro-biznis stranci je Rijeka prirodno okružje
Next articleKek najavio Dinamo: Samo neka nebo stane…

1 COMMENT

  1. Inače klupe se postavljaju za ljude pretežno starije dobi za odmor ili za predah i pogled s mjesta na panoramu, kao i za druženja mladih u kasnije noćne sate, tako da je potpuno promašen ovaj projekt, kao što je bačen novac građana za nešto što nikako nije moglo služiti tim istim građanima. Uostalom, možda je fiktivni gradonačelnik sjeo na njih radi provanja funkionalnosti?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here