Home Mozaik Istraživanje pokazalo da djeca istospolnih parova su bolje odgojena

Istraživanje pokazalo da djeca istospolnih parova su bolje odgojena

76
0

Na dječji razvoj ne utječe negativno to što imaju istospolne roditelje u usporedbi s heteroseksualnim roditeljima i djetetu bi čak moglo biti bolje, prema novom istraživanju. Istraživanje koje je obuhvatilo rezultate 34 prethodna istraživanja, podupire prethodne nalaze da djeca mogu cvjetati i u istospolnim obiteljima, osporavajući ideju da to šteti njihovom razvoju.

Iako istraživači nisu otkrili štetne učinke jednospolnih roditelja, otkrili su veliki utjecaj stigme i slabe socijalne podrške za te obitelji.

“Ovo istraživanje je pokazao slične rezultate između istospolnih i heteroseksualnih obitelji”, pišu autori.

“Istraživanje roditelja seksualnih manjina i njihove djece proširilo je naše razumijevanje suvremenog obiteljskog života i doprinijelo našem razumijevanju roditeljstva i razvoja djeteta.”

Istraživanje je nastojalo zaroniti u uobičajenu tezu među homofobnim aktivistima da obitelji “trebaju” muškarca i ženu kao roditelje za odgoj djeteta, te da će bez njih dijete biti gore od svojih vršnjaka. Ovo istraživanje je mnogo puta opovrgnuto, ali je i dalje široko rasprostranjeno uvjerenje među “tradicionalistima” da su istospolne obitelji lošije.

Pretražujući različite znanstvene časopise u potrazi za radovima koji su se bavili obiteljskim ishodima između seksualnih manjina i heteroseksualnih roditelja, autori su identificirali 34 članka za analizu, koji je sužen na 16 nakon što su kontrolirali kovarijable. Metaanaliza je obuhvatila brojne metrike, uključujući odnose roditelj-dijete i psihološku prilagodbu djeteta, tražeći jasnu razliku za koju mnogi žestoko vjeruju da postoji.

Otkrili su da su u odnosima roditelj-dijete i psihološkoj prilagodbi obitelji s roditeljima seksualne manjine zapravo bile bolje od heteroseksualnih roditelja, no postojale su i neke loše strane.

Što se tiče zadovoljstva vezom u paru, mentalnog zdravlja roditelja, roditeljskog stresa i funkcioniranja obitelji, roditelji seksualne manjine imali su lošije rezultate, što sugerira da obitelji ne utječu na dijete, ali drugi čimbenici mogu naplatiti danak roditeljima. Ti su ishodi bili u korelaciji s čimbenicima društvenog rizika, poput slabe socijalne podrške i diskriminacije s kojom se obitelj može suočiti. Nalazi upućuju na to da djeca mogu biti uspješna unatoč društvenom pritisku na roditelje.

“Roditeljske grupe seksualnih manjina pokazale su višu razinu kvalitete odnosa roditelj-dijete, kao što je veća razina ljudske topline, veće količine interakcije i veće podrške, u usporedbi s heteroseksualnim roditeljskim skupinama”, napisali su autori, a prenosi The Guardian.

Istraživači se nadaju da bi rezultati mogli dovesti do bolje podrške roditeljima seksualnih manjina i smanjenja stigme povezane s njima, uključujući utjecaj na politiku i zakone u društvu.

Previous articleModrići su u ovoj sobi živjeli kao izbjeglice 1990-ih; Sad postaje apartman LM10
Next articleMožete li “nanjušiti” dolazak kiše? Evo što kaže znanost.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here