Home Sport Je li Dalić naša najslabija karika?

Je li Dalić naša najslabija karika?

311
0
Piše: Boris Bradarić

Utakmice protiv Maroka i Kanade su ponovo pokazale da hrvatska reprezentacija igra stihijski bez jasne strategije i taktike. Ako gledamo na imena, onda Hrvatska definitivno spada među 5 najjačih reprezentacija na svijetu. Imamo jedan od najjačih veznih redova, jaku obranu i vrlo dobru prednju liniju.

U prvih 30 minuta Kanađani su nas naprosto nabili u šesnaesterac, i to na takav način da nam je bilo skoro nemoguće izaći na njihovu polovicu terena . Kada govorimo o razlici u kvaliteti to vam je kao kada bi Rijeka igrala protiv Grobničana. Ono što zabrinjava je niska razina kolektivne inteligencije u našem timu.

Mogu shvatiti da trener izabere krivu taktiku i postavi igrače na pozicije koje im ne odgovaraju ali kada se tako jaki igrači naprosto muče s takvim protivnikom, njihova kolektivna inteligencija, čak i bez trenera koji je izgubljen u vremenu i prostoru, bi trebala izvršiti korekcije na terenu kako bi se preuzela kontrola na utakmici.

Maroko i Kanada su paralizirali hrvatski dream timu homogenim blokom od 10 igrača ispred lopte na način da su imali dva do tri igrača koji su pravovremeno pokrivali međuprostor između prve i zadnje obrambene linije. Blokovski, svih 10 igrača su se kretali prema lopti u našem posjedu smanjujući razmak između vlastitih igrača. Dobrom pozicijskom igrom i presingom na loptu u toj gužvi hrvatski igrači su izgubili kompas.

Zlatno pravilo nogometa je da onaj tko primi loptu mora imati najmanje dva rješenja koje mu kreiraju njegovi suigrači kretanjem bez lopte. Tu ili kreirate prazan prostor lažnim kretanjem i odvlačenjem protivničkog igrača iz obrambene formacije, ili što brže okrećete igru na drugu stranu koja je zbog blokovskog pomicanja ostala prazna.

U prvom slučaju morate imati dobru veznu liniju, koju Hrvatska ima ali morate imati i napadača, razigravača, koji osjeća prostor i igru bez lopte (Benzema ili Giroud). Petković bi mogao odigrati tu poziciju kao i Budimir. Livaja nije taj tip igrača. Njemu se dodane lopte previše odbijaju od nogu, a dupli pasevi su mu netočni. Ne osjeća prazan prostor niti ga kreira za druge.

U drugom slučaju, kod brzog okretanja strane, želite kreirati poziciju jedan na jedan koju recimo Perišić može kvalitetno odigrati. Perišić i Rebić (nije pozvan) su igrači koji ne mogu igrati u gužvi, njima lopta mora ići u trku prema naprijed. Mogao bi i Brekalo ali trebalo je glavnu strategiju, a na kraju i taktiku, izbrusiti u odnosu na odlične igrače koje posjedujemo daleko prije ovog prvenstva.

Ovo sada je samo stihija. Gol Kramarića i Livaje nije bio plod igre koja je proizašla iz taktike koja je iskoristila velike kapacitete naših igrača. Možemo samo zahvaliti individualnim kvalitetetama igrača koji su se našli na tim pozicijama i iskoristili ono što su im Kanađani ponudili. Belgija je klasa blizu naše i oni se moraju iskupiti za ove dvije prijašnje utakmice. Hrvatska mora pronaći balans u igračima i postaviti ih na prave pozicije ili se ovo neće dobro završiti.

Previous articleVečerašnja utakmica Irana i Sjedinjenih Država na SP je više od sporta; Amerikanci provocirali Irance
Next articleBBC prognozirao rezultat utakmice Hrvatska – Belgija. ‘Njima je to kraj jedne ere’

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here