Home Mozaik Jedu li glumci doista dok snimaju ili je sve fikcija? 

Jedu li glumci doista dok snimaju ili je sve fikcija? 

108
0
pexels olly 761854
pexels olly 761854

Ako ste filmofil, sigurno ste primijetili da se u filmovima i televizijskim serijama likovi često nađu za stolom, u namjeri da uživaju u ukusnim jelima. Ali jeste li se ikada zapitali jedu li glumci zaista dok snimaju? Odgovor bi vas mogao iznenaditi.

Mnogi bi mogli pomisliti da glumci u scenama u kojima jedu uživaju u autentičnim delicijama. Međutim, istina je da u većini slučajeva uopće ne jedu. Iza kulisa postoji genijalan trik koji im omogućuje da simuliraju jedenje hrane, a da je zapravo ne moraju pojesti.

Zašto ne jedu stvari koje im se nađu na tanjuru?

Nekoliko je razloga zašto glumci ne jedu dok snimaju. Jedan od glavnih razloga vezan je uz kontinuitet scena. Film ili televizijska serija često zahtijeva brojne snimke iste scene iz različitih kutova, a održavanje dosljednosti među kadrovima je bitno. Ako je glumac stvarno jeo tijekom prvog kadra, morao bi ponoviti identičnu gestu u svakom sljedećem kadru. To može biti problematično, jer hrana može varirati u teksturi, izgledu ili količini između uzastopnih snimaka.

Lažna hrana

Kako bi se riješio ovaj problem, prilikom snimanja scena obroka koristi se lažna ili “dvostruka” hrana. Ova lažna hrana napravljena je od sastojaka poput paste za zube, želatine ili drugih tvari koje izgledom podsjećaju na pravu hranu.

Također se mogu stvoriti repliciranjem dijelova hrane u plastici ili silikonu. Glumci hranu grizu ili prinose ustima, no umjesto da je progutaju, bacaju je u posebnu posudu. Ovaj trik im omogućuje da simuliraju jedenje hrane, a da je zapravo ne moraju pojesti.

Drugi razlog povezan je s potrebom za održavanjem stalne razine energije tijekom dugih radnih dana na setu. Kad bi zapravo morali jesti svaki put kad lik jede, mogli bi se osjećati opterećeno i iscrpljeno tijekom dana. Osim toga, neke scene zahtijevaju višestruko snimanje, a jedenje može dovesti do pretjeranog konzumiranja hrane.

Naravno postoje neke iznimke

U nekim slučajevima, glumci mogu jesti male zalogaje ili uzorke prave hrane tijekom snimanja. Pogotovo ako scena zahtijeva poseban senzorni angažman ili ako je hrana sastavni dio naracije.

Dakle, kad sljedeći put budete gledali film ili televizijsku seriju i vidite glumca kako s guštom jede, sjetite se da on najvjerojatnije ne jede. Iza te scene ručka ili večere krije se genijalan trik koji glumcima omogućuje da simuliraju jedenje hrane, a da je zapravo ne moraju pojesti. Još jedna kino iluzija koja pomaže stvoriti čaroliju priča koje volimo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here