Home Vijesti Jeste li znale ovo? Ove godine Riječanke slave 100. godišnjicu prava glasa...

Jeste li znale ovo? Ove godine Riječanke slave 100. godišnjicu prava glasa na izborima.

478
0
U javnosti se često ponavlja teza da su žene na području današnje Republike Hrvatske prvi put ostvarile pravo glasa 1945. godine na izborima za Ustavotvornu skupštinu Jugoslavije.
Malo je poznato da su žene u Slobodnoj Državi Rijeci ostvarile pravo glasa daleke 1921. godine na legitimnim, slobodnim i međunarodno priznatim izborima za Ustavotvornu skupštinu SDR, što dokazuje našu stogodišnju tradiciju otvorenosti i emancipacije.
Na tim izborima autonomistički blok je premoćno pobijedio protiv talijanaškog bloka, a poznat je i podatak da je većina slavenskog stanovništva (Hrvati i Slovenci) podržala autonomistički blok, koji nije bio protiv učenja hrvatskog jezika u školama.
Prije Slobodne Države Rijeke, i D’Annunzijeva Talijanska regencija na Kvarneru je također imala pravo glasa za žene, ali riječ je o državi koja nije bila međunarodno priznata, a i pitanje je i koliko je to pravo bilo zaista slobodno u sveopćem kaosu D’Annunzijevih ardita.
Važno je napomenuti da su Riječanke imale pravo glasa također 1919. i 1922. na izborima za Consiglio nazionale/Rappresentanza municipale (Nacionalno vijeće / Općinsko predstavništvo), ali je to tijelo uglavnom predstavljalo talijansko stanovništvo.
May be an image of text
No photo description available.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here