Home Mozaik Jesu li hakeri napali Booking? Što kažu e-poruke koje su primili kupci

Jesu li hakeri napali Booking? Što kažu e-poruke koje su primili kupci

192
0

Neki korisnici Bookinga iz Ujedinjenog Kraljevstva kažu da su primili e-poruke u kojima se od njih traži da ponove plaćanje. Poruke su vrlo detaljne i često sadrže i poveznicu na rezervaciju.

Misterij počinje krajem siječnja. Prema specijaliziranoj stranici za putovanja InsideFlyer, ovdje je hakiran portal za online rezervacije Booking, s tisućama e-mailova kupaca dostupnih svima koji su htjeli organizirati phishing kampanju. Booking je, prema onome što je objavio The Guardian, uvijek negirao napad. Međutim, posljednjih su tjedana njegovi kupci počeli primjećivati ​​čudne poruke u svojim inboxima.

Guardian je izvijestio o dugom nizu slučajeva u kojima su korisnici Bookinga primali sumnjive e-poruke s originalne adrese platforme u kojima se tražilo da ponove uplatu koju su upravo izvršili. Formule e-pošte mogu se promijeniti, ali sve traže istu stvar: navesti podatke svoje kreditne kartice kako ne biste izgubili već napravljenu rezervaciju.

E-poruke koje su primili kupci

E-poruke koje stižu do kupaca vrlo su dobro osmišljene. Sve su poslane e-poštom koja se čini službenom: noreply@booking.com. U tekstu se govori o tehničkoj grešci u plaćanju. Postoji poveznica, a to je možda najvažnija stvar, na posljednju registraciju napravljenu u Bookingu. Korisnicima se uvijek ponavlja isto: uplata nije bila uspješna pa je potrebno izvršiti drugu ili u svakom slučaju ponovno unijeti podatke kartice.

Problem je upravo direktan link na rezervaciju. Detalj je to koji vara i najpažljivije kupce. Da bi ga dobili, cyber kriminalci su sigurno hakirali računalni sustav. Nije moguće znati je li riječ o Bookingu ili nekoj drugoj platformi za upravljanje rezervacijama koje koriste hotelski lanci. Platforma odbacuje svaku odgovornost i objašnjava novinama The Guardian da neovlašteni pristup Booking.com-u ne dolazi od napada:

“Neki su od naših korisnika, nažalost, bili meta vrlo uvjerljivih i sofisticiranih taktika krađe identiteta. Očito su ih poticali da kliknu na poveznice ili preuzmu privitke izvan našeg sustava, što omogućuje učitavanje zlonamjernog softvera na njihova računala i, u nekim slučajevima, dovela je do neovlaštenog pristupa njihovom booking.com računu.”

Kako saznati je li naša e-pošta još uvijek sigurna

Postoji portal koji nam omogućuje da shvatimo je li naša e-pošta završila u dana breach, napadu na platformu ili portal na kojem su ukradeni podaci. Usluga se zove haveibeenpwned i može se besplatno konzultirati. Samo je potražite na Googleu i zatim unesite svoju e-poštu na portal. Zanimljivo je da osim što ukazuje na broj povreda podataka u koje su uključeni naši e-mailovi, također nam govori koje su specifične usluge povrijeđene.

Previous article“Katastrofa, pod bombama nikome nema spasa”, potresno svjedočanstvo humanitarne radnice u Gazi
Next articleTinder sada ima opciju da vašoj mami dopustite da odabere koga ćete pozvati na sljedeći spoj

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here